rukavice za boks

Prve primerke rukavica za boks možemo pronaći u grčkoj civilizaciji oko 3000. godine pre nove ere. Grčke rukavice za boks su proizvedene kao kožni kaiševi. Rimljani su igrali boks kao zabavu, kao sport ili meč za preživljavanje. Razvili su bezopasni kožni remen u smrtonosno oružje. Kožni kaiševi su bili umetnuti u metalne klinove ili šiljke. Na kraju takmičenja, jedan od takmičara je ili mrtav ili invalid do kraja života. Međutim, boks je postao toliko brutalan da su ga Rimljani na kraju zabranili.

Boks i bokserske rukavice razvili su se u Britaniji nakon 16. veka. Sada su rukavice za boks postale najvažniji deo bokserske opreme. Međutim, izbor prave vrste bokserskih rukavica je težak i zbunjujući jer je na tržištu dostupno mnogo opcija. Morate znati nekoliko stvari pre nego što donesete odluku.

Tip bokserskih rukavica

Vrste rukavica su zasnovane prema bokserskim aktivnostima. Naći ćete rukavice za sparing, trening, torbu, borbe, amaterske borbe i fitnes/aerobik rukavice. Sve ovo je posebno dizajnirano za određenu svrhu. Ne možete koristiti sparing rukavice za trening sa vrećom i obrnuto. Sparing rukavice za boks štite vašeg sparing partnera od povreda tokom treninga. Rukavice za vreće su dizajnirane da štite vaše ruke, a ne vašu metu. Profesionalne borbene rukavice se koriste samo za borbu. Fitnes rukavice se koriste u fitnes svrhe. Amaterske borbene rukavice obezbeđuju promoteri.

Materijal za rukavice za boks

Proizvođači obično koriste kožu i vinil za izradu rukavica. Za početnike i decu, vinil rukavice za boks su pogodne. Ove rukavice su jeftinije od kožnih rukavica. Obično rukavice od vinila dolaze sa čičak trakom koje je lakše staviti. Profesionalci koriste kožne rukavice. Nakon što ste razvili primarne tehnike i veštine u boksu, potreban vam je izdržljiviji par rukavica. Kožne rukavice su izdržljivije od rukavica od vinila i obično traju nekoliko godina. Iako su ove rukavice za boks skupe, one se preporučuju zbog dužeg veka trajanja.

Težina i veličina rukavica

Kada odlučite o vrsti i materijalu vašeg novog para, sledeće je da proverite težinu i veličinu. Bokserske rukavice su dostupne u nekoliko veličina, pa se razlikuju male, srednje i velike. Rukavice srednje veličine odgovaraju ženskim rukama. Težina rukavica odgovara telesnoj težini. 

Rukavice za bok na vezice ili čičak traku

Bokserske rukavice imaju ili mogućnost zatvaranja na vezice ili čičak trake. Čičak rukavice se preporučuju za treninge, sparinge i vežbe sa teškim vrećama. Lako se navlače i skidaju bez spoljne pomoći. Ove ruavice mogu vam nagnječiti ruku ili lice vašeg protivnika. Rukavice na pertle se koriste u profesionalnim utakmicama zbog činjenice da dobro pristaju i nema šanse da se klize. Rukavice na pertle se ne mogu staviti bez pomoći.

Da li su obloge za ruke obavezne?

Morate da koristite ručne obloge ili unutrašnje rukavice pre nego što isprobate svoj novi par. Samo rukavice ne mogu da vam pruže potrebnu zaštitu. Obloge za ruke i unutrašnje rukavice su napravljene od materijala koji apsorbuje udarce kako bi pružio zaštitu od ponavljanja udaraca. Oni takođe pomažu u formiranju čvrste pesnice. Tako da na vreme pripemite i nove obloge za ruke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *