Postoji nekoliko nedoumica kada su u pitanju ustanove kao što su državni ili privatni vrtići. Treba razumeti da je ovo veliki pritisak i izazov prvenstveno za dete, a onda i za roditelje. Taj pritisak mora da se smanji i na dete, ali i na roditelje. Upisivanje deteta u vrtić treba da odgovara kako Vama, kao roditelju, ali i Vašem mališanu. Pre samog upisivanja – prošetajte do željenog vrtića i Vi sami se upoznajte sa svime što vrtić nudi. Budite detaljno upoznati sa svim mogućnostima i celokupnom organizacijom. Pošto su privatni vrtići takvi da dosta upućuju roditelje u sva dešavanja – sigurno nećete imati problema sa obaveštenjima.

Da li upisati dete u toku godine ili sačekati jesen?

Ova dilema se prvenstveno postavlja kada su roditelji odlučili decu da upišu u državne vrtiće. Međutim, ako Vaše dete krene u privatni vrtić – to Vam neće predstavljati nikakav problem. Svoje dete možete bilo kada u toku čitave godine da upišete. Nema potrebe da brinete o tome da li će Vaše dete razviti dovoljno svoje veštine, tu će biti vaspitači koji će se s njima baviti dovoljno. Posebno iz razloga što u privatnim vrtićima nema ogromnih grupa sa preko dvadesetoro dece, nego otprilike 12. Kvalitet privatnih vrtića je i individualan rad sa decom. Dva vaspitača je raspoređeno na 12 mališana, što je odlično, i svako od njih može da dođe do izražaja.

Jedan deo dana ili celodnevni privatni vrtići?

Na ovo pitanje ćete Vi sami moći da date najbolji odgovor. Takođe, odgovor na ovo pitanje zavisi od toga u kakvom ste Vi radnom odnosu, tačnije, koliko sati Vam traju smene i kada radite. Prednost celovnevnih privatnih vrtića je, kao što se i može pretpostaviti, dragocenost vremena. Posebno, ako uzmemo u obzir da su grupe manje. Bukvalno vaspitači imaju vremena za sve. Od hrane, preko zabave i igre, pa sve do učenja osnovnih stvari. Naravno, sve ovo se može izvesti i u onim privatnim vrtićima koji ne rade preko celog dana. Na Vama je da odlučite šta smatrate da je bolje za Vaše dete i šta bi Vam pomoglo u Vašem poslu. Privatni vrtići su tako organizovani da pomognu mlađim roditeljima, posebno onima koji su prvi put roditelji, da lakše rade svoj posao, a da pritom ne brinu da li im je dete na sigurnom. Deca u privatnim vrtićima su stoprocentno sigurna, imaju konstantnu negu u vidu obraćanja pažnje sve vreme dok su tamo. Tu su savremena oprema, kao što su kamere, za nadzor kako vaspitača, tako i dece. Tako da je sve u potpunosti transparentno i roditelji bilo kad mogu da se raspitaju i zapravo i da vide šta se i kako radi u privatnim vrtićima. Kao roditelj Vi treba stalno da budete u dosluhu sa vaspitačima i da svaki, čak i minimalni, problem odmah rešavate sa svojim mališanom. Slobodno možete i da dajete predloge za nešto, ukoliko Vam se ne dopada u organizaciji samog privatnog vrtića. Vodite računa da i svoje dete odmah, prilikom upisa u vrtić, dobro pripremite za prve dane u privatnom vrtiću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *