Koja su to tri mesta koja bi svaki turista koji dođe u Beograd trebalo da poseti? Knez Mihajlova, Kalemegdan i Zemun. Da li ste saglasni sa nama? Da biste jedan narod i njegovu kulturu upoznali nije dovoljno da dođete na vikend. Nekada nije dovoljno ni 5 dana, ali uz dobru organizaciju možete pokušati da, recimo, u tih 5 dana vidite što više. Da ne biste gubili vreme, sve tehničke stvari rešite pre dolaska. O čemu se ovde radi?

U vremenu modernih tehnologija, moguće je na Internetu naći ponude kada je smeštaj u pitanju, bez obzira da li želite da spavate u hotelu, hostelu ili su ipak apartmani u Beogradu pravo mesto za vaše prenoćište. Rezervišite svoju sobu u hotelu ili apartman na vreme, zatim napravite plan mesta koje želite da obiđete, gde želite najveći deo vremena da provedete i koje su to ključne stvari koje želite da vidite. A onda krenite na put.

Tri mesta koja obavezno treba posetiti u glavnom gradu Srbije

Naime, svaki veliki grad ima neku glavni trg i ulicu po kojoj je prepoznatljiv. Glavna pešačka zona naše prestonice svakako je svima poznata Knez Mihajlova ulica. Kao glavno središte nekadašnjeg rimskog naselja Singidunum, danas je ova ulica zakonom zaštićena zbog svojih vrednih spomenika, zgrada i centara koji su nastali još  u 19. veku. Glavno šetalište domaćeg stanovništva, ali i turista, čuva tradiciju i istoriju, a za mlade koji su došli u šoping nudi i brojne brendove čiji se izlozi prostiru duž najduže pešačke zone u centru grada. Ulični svirači, umetnici, ali i prodavci suvenira mogu se videti tokom šetnje, a za sve turiste zanimljive i posebne mogu biti zgrada Ruskog cara, kao i Srpska Akademija nauka i umetnosti, ali i brojni kafići i restorani koji se ovde nalaze. Ponude su razne i prilagođene svačijem ukusu. U blizini glavne prestoničke ulice, smešten je i veliki broj hotela. Beogradski hoteli pružaju udoban smeštaj i prijatnu atmosferu.

Kalemegdan – srce Beograda

Upravo Knez Mihajlova ulica vodi ka glavnom mestu koji čuva našu istoriju i tradiciju, ali i brojne ljubavne spletke i zavrzlame, razgovore, ljutnje, svađe i pomirenja. Tvrđava na ušću dveju najvećih reka, Save u Dunav, oduvek je bila glavna vojna odbrana od mogućih razaranja. Pošto se uvek izdizao kao Feniks iz pepela, Beograd i Kalemegdan čuvaju brojne istorijske uspehe i pobede, a o tome najbolje svedoči spomenik koji je i simbol grada, a to je spomenik Pobedniku. Nekada je bio vojno utvrđenje, a od oslobođenja od turske vladavine Kalemegdan je danas pretvoren u park.

kalemegdan

Poseta Kalemegdanu zahteva vremena, tako da nemojte misliti da ćete razgledanje brzo završiti, jer upravo ovde moguće je posetiti brojne muzeje, poput Prirodnjačkog ili Vojnog, galerije, konak knjeginje Ljubice, crkvu Svete Petke, Opesrvatoriju, Rimski bunar, ali i restorane i sportske terene. Nadomak Kalemegdana, podno same tvrđeve za one najmlađe, nalazi se i Zoološki vrt. Često je beogradska tvrđava domaćin brojnim festivalima, kulturnim događajima i koncertima.

 

Zemun – grad u gradu i priča za sebe

Kalemegdan čuva tradiciju i istoriju jednog grada koji je Dunavom bio odvojen od drugog grada. Nekada su bili u dve države, a danas se može reći grad u gradu, odnosno Zemun u Beogradu. Svoje ime Zemun čuva još iz vremena Slovena koji su se na ove prostore doselili verovatno u 9. veku, a samo ime je ukazivalo na zemljani grad, pa je otuda i dobio ovaj naziv. Svojim izgledom se razlikuje, jer je presudan uticaj na arhitekturu i izgled grada imala Austro- Ugarska monarhija u čijim se rukama i nalazio. Zemun je pripojen Srbiji posle Prvog svetskog rata, a nemojte da se čudite ako imate osećaj da ste u drugom gradu dok šetate ulicama Zemuna ili se penjete na Gardoš ili uživate pored Dunavskog keja, jer tome doprinosi drugačiji duh i izgled arhitekture. Veliko ratno ostrvo i letnja plaža Lido učiniće da lakše preživite vrele letnje dane, a Zemunski park i Glavna ulica nezaobilazna su mesta koja morate posetiti.

zemun1

Raznolik sadržaj na Gardošu, pogled na ceo Beograd, ali i ponude restorana, kafana i kafića duž obale Dunava upotpuniće vaše uživanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *