Closeup of male doctor moving ultrasound probe on pregnant woman's stomach in hospital
Closeup of male doctor moving ultrasound probe on pregnant woman’s stomach in hospital

Drugi mesec trudnoće započinje u 5. nedelji trudnoće, kada mnoge buduće mame shvate da su trudne, najčešće izostankom menstruacije. Najbrži način potvrde je kućni test, a sledeći korak je i poseta ginekologu. Mala tačkica u materici je u embrionalnoj fazi, i premda je toliko mala, ipak stvara velike promene. Drugi mesec trudnoće je period intenzivnih simptoma koje trudnicama oduzimaju energiju, pa se često osećaju iscrpljeno.

Drugi mesec trudnoće protiče u ovim simptomima

U ovoj fazi trudnoće najčešće se javljaju: jutarnja mučnina, povraćanje, nadimanje, pospanost i veliki umor, pojačano mokrenje, osetljivost grudi, promene raspoloženja i iznenadni plač. Takođe, mogu se javiti blagi grčevi u donjem stomaku, koji podsećaju na menstrualne bolove u stomaku. To je sasvim normalno. Stomak se u ovom stadijumu trudnoće ne nazire, naročito ako je prva trudnoća u pitanju. Nivo hormona beta HCG sada raste, kao i nivoi ostalih hormona, što može dovesti do zadržavanja viška vode u telu. Tada stomak izgleda malo naduto, slično kao pred ciklus. Promene u telesnoj težini se u ovom periodu još uvek ne naziru.

Razvoj bebe koji donosi 5. nedelja trudnoće

Placenta i začeci pupčane vrpce se razvijaju kako bi obezbedili protok hranljivih materija i kiseonika od maminog tela do embriona. Ovi hranljivi sastojci, poput kalcijuma, folne kiseline i drugih vitamina, igraju važnu ulogu u zdravom razvoju ploda. Ove nedelje, neuronska cev nastavlja da se razvija kada će na kraju postati kičmeni stub i mozak. U ovom periodu preporučeno je uzimanje najmanje 400 mikrograma folne kiseline svaki dan, a neretko se preporučuje i uzimanje folne kiseline i tokom planiranja trudnoće. Folna kiselina je odličan način da se razvoj bebe odigra na pravilan način, kao i da se smanji rizik od poremećaja neuronske cevi. Za sada postoji jedna mala izbočina u sredini embriona iz koje će se razviti srce, a otkucaji se mogu čuti već u šestoj nedelji trudnoće.

Zbog čega je 8. nedelja trudnoće najbolja za prvi ultrazvuk

Prva poseta ginekologu se ne preporučuje pre 8. nedelje trudnoće, jer se tada već mogu čuti otkucaji srca, a embrion se može lepo videti. Tada doktor po veličini ploda i prvom danu poslednjeg ciklusa buduće mame može da odredi nedelju trudnoće i termin porođaja. Otkucaji srca su veoma ubrzani, ali to nije zabrinjavajuće, jer je normalan broj otkucaja srca ploda oko 160 puta u minuti. Sve do 12.nedelje će se raditi vaginalni ultrazvuk, a nakon toga ultrazvuk stomaka, jer će plod već dovoljno narasti. Razvoj ploda i dalje se dešava ubrzano, pa tako i 8.nedelja trudnoće donosi početak formiranja očiju, nosa, nozdrva. Uši počinju da se naziru, a unutar malih usta se formira jezik, kao i glasne žice. Ruke i noge u ovom periodu izgledaju kao sićušna vesla koja će se izdužiti i prerasti u udove. Kičma se proteže u mali rep koji će nestati u roku od nekoliko nedelja.

Testovi i pregledi koje zahteva drugi mesec trudnoće

Ovaj mesec je mesec velikih promena koje najavljuju drugo stanje. Na početku ovog meseca žena se suočava sa spoznajom da je trudna, kao i sa svim promenama koje nosi drugo stanje, a koje nastupaju vrlo rano. Osim posete ginekologu, poželjno je uraditi i klasičan ginekološki pregled, briseve, kao i analizu krvne slike. Drugi mesec trudnoće se koristi i za prenatalni test, koji analizom krvi trudnice daje kompletniju sliku ploda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *