podno grejanjeKorisnici centralnog grejanja su sve manje zadovoljni uslugom, prosto zato što tokom cele godine plaćaju grejanje, a onda moraju da čekaju da počne grejna sezona, što u velikoj meri utiče i na kvalitet života. Upravo zato mnogi ljudi razmišljaju o drugačijem načinu zagrevanja prostora.

Sve je više slučajeva da se u različite prostore uvodi podno grejanje. I dok je ranije bilo sasvim uobičajeno da se koriste ili termoakumulacione peći ili šporet na drva, danas je centralno grejanje u velikoj meri zamenjeno podnim. Da li je to dobra opcija ili ne, zavisi od puno faktora. 

Podno grejanje – prednosti 

Mnogi koji u stanovima, kućama i drugim prostorima ima i centralno grejanje sve više razmišljaju o tome da uvedu podno grejanje. Ipak, vrlo često je cena jedna od najvećih prepreka, ali i neinformisanost ljudi. 

Ova vrsta grejanja spada u takozvana niskotemperaturna, a u zavisnosti od toga o kojoj prostoriji se radi, te uopšteno o kakvom prostoru, temperatura samog poda može da se kreće između 21 i 28 stepeni Celzijusovi skale. Zapravo to i jeste značajna prednost što se toplota praktično širi odozdo. 

Druga prednost koja se često izdvaja jeste što u prostoru neće postojati radijatori. Tačnije, nema grejnih tela, tako da se prostor uređuje na drugačiji način. Samim tim, mesto koje su ranije možda zauzimali radijatori, ako je postojalo centralno grejanje, sada kada postoji podno grejanje može biti iskorišćeno na drugačiji način. 

Poznato je i da na radijatorima i u rebrima radijatora često ima prašine, koliko god da ih neko čisti. Međutim, kad je u pitanju podno grejanje, tu nema mesta nikakvoj prašini, što znači da se ta opcija u velikoj meri preporučuje ljudima koji pate od alergija. 

U još jednu od prednosti korišćenja ove vrste grejanja se svrstava činjenica da je dobro poznato da je uvek ljudima u zoni nogu hladnije. Samim tim što grejanje kreće od poda, u određenom prostoru može samo da bude prijatno. 

Podno grejanje – mane 

Podrazumeva se da kao i za sve, tako i ovde treba da se osvrnemo na određene mane, ako se tako mogu nazvati. 

Samim tim što podno grejanje funkcioniše na nižim temperaturama, a postavljanje cevi se vrši ispod poda, to se lako može dogoditi da je potreban duži vremenski period da se sam prostor zagreje. Baš zato što je situacija takva kakva jeste, treba imati na umu da podno grejanje definitivno ne može da se svrsta u dobru opciju za one prostore, koji se ne greju svakodnevno. 

Druga ako se može okarakterisati kao mana, jeste ta što ukoliko u određenoj kući, stanu ili nekom drugom prostoru već postoji centralno grejanje, odnosno ako je taj prostor povezan na mrežu takve vrste grejanja, jednostavno nije moguće adaptirati ga tako da bude uvedeno podno grejanje. Zapravo je možda i moguće, ali su neophodna velika finansijska ulaganja, na prvom mestu, pa se retko ko za tu opciju odlučuje.

Nivo poda prilikom ugradnje mora biti podignut za oko 10 do 12 centimetara, pa se o tome svakako vodi računa prilikom gradnje samog objekta, kako ne bi došlo do poteškoća prilikom ugradnje ovakve vrste grejanja. 

I na kraju, ali svakako vrlo važno, cena ugradnje te vrste grejanja je viša nego kad je u pitanju centralno grejanje. Zato, svako kome je na umu podno grejanje, svakako treba najpre da razmotri i prednosti i mane, pa da tek nakon toga, uz konsultacije sa stručnim licima, donese konačnu odluku. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *