Zapisi od postojanju estetskih zahvata postoje još od davnina. Na različite načine žene i muškarci su pokušavali da uz pomoć vidara, travara, priučenih lekara menjaju nešto na svom telu i licu, međutim, 20. vek je doprineo tome da medicina u velikoj meri napreduje nakon čega se iz godine u godinu usavršavaju sve njene grane.

Međutim, estetska hirurgija je sredinom prošlog veka postala nešto ozbiljnija. A danas  postoje srednje škole za medicinu i estetsku kao i fakulteti za estetsku hirurgiju što govori o napredovanju medicine u ovoj oblasti. Takođe estetska hirurgija predstavlja granu medicine koja je toliko napredovala da je moguće veoma brzo izmeniti kako telo, tako i potpuni lični opis, a sve u skladu sa željama i potrebama pacijenata. Estetska operacije su nekada bile privilegija poznatih, imućnijih, dok su danas postale popularne među ženama i muškarcima svih dobi, različitog imovinskog i finansijskog stanja, te najrazličitijih nivoa obrazovanja.

Najvažniji razlozi zbog kojih se ovakvi zahvati rade jesu fizičke prirode, budući da većina želi da izgleda lepše i više po nekim standardima koje je savremeni svet nametnuo, ali osim toga, tu su i razlozi psihološke prirode koji su daleko bitniji, jer se fizički nedostaci kod mnogih odražavaju na njihovo mentalno zdravlje, zbog čega je i potrebno podvrgnuti se nekom zahvatu koji če popraviti ono čime osoba nije zadovoljna. Među svima, ovi zahvati po statistici najviše utiču na pozitivno mentalno stanje i povećavanje optimizma i zadovoljstva kod pacijenata.

Povećanje grudi

Iako je povećanje grudi u velikoj meri postalo potreba zbog nekih standarda lepote koje je nametnuo svet, a posbeno svet poznatih, kod mnogih se sve to odrazilo na dosta drugačiji način. Žene sa malim grudima, sa grudima čiji im se oblik ne dopada, ili možda nakon porođaja kada grudi izgube svoju čvrstinu, postaju nezadovoljne svojim izgledom, zbog čega se odlučuju na to da povećaju grudi kroz estetsku operaciju.

breast-woman

Često se stvaraju ozbiljni psihički problemi usled sveg nezadovoljstva, zbog čega povećanje grudi postaje i nešto što se preporučuje kako bi se celokupno stanje popravilo. Naravno, kada je povećavanje grudi u pitanju, tu je i popravljanje mentalnog stanja kod žena koje su se borile sa kancerom dojke koja se otklanja, pa je jedan deo postoperativnog toka upravo ugradnja silikona.

Liposukcija

Na svakodnevnom nivou možemo da se uverimo u to koliko uvećana telesna kilaža osobu može da unazadi, da je učini ozbiljno nezadovoljnom, što u nekim slučajevima doprinosi i stvaranju stanja sličnog depresiji ili uvodi i u nju. Iako postoje brojni načini da se kilaža smanji, liposukcija je tu kao estetski zahvat kojim se iz tela izvalče sve masne naslage i salo, te se u velikoj meri umanjuje ukupna telesna težina. Velika promena koja se uz pomoć liposukcije već odmah uvidi, čini da pacijent vrlo brzo postane zadovoljniji, te da se oporavi u tom psihološkom smislu.

Uvećanje usana

Iako uvećanje volumena usana nije nešto što u velikoj meri utiče na mentalno stanje, jer ni tanke usne ne čine da osoba bude u ozbiljnom psihološkom problemu, ipak njihovo povećanje dovodi do toga da osoba koja sve to radi bude zadovoljnija sobom i svojim celokupnim izgledom, zbog čega se i to može uvrstiti u zahvate koji utiču na bolje mentalno stanje pacijenta.

Naravno zdravlje je uvek na prvom mestu. Zato sve ove intervencije su usko povezane sa zdravljem a ne samo sa lepotom. Jer ukoliko se čovek mentalno ne oseća zdravim i neće ni biti zdrav.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *