gin3Zdravlje dama svih generacija podrazumeva povremeni odlazak kod ginekologa i realizaciju osnovnih pregleda preventivno, kao i obavezno u slučaju pojave određenih simptoma. Najčešće, prvi ginekološki pregled savetuje se tokom perioda intenzivnog razvoja, i to već od 16. godine, a praćenje zdravstvenog stanja čak i nakon napunjenih 70 godina starosti. 

Ginekološki pregled ima za cilj otkrivanje zdravstvenog stanja reproduktivnih organa, kao i proveravanje funkcija genitalnog trakta kod žena, uz preventivno delovanje na sva oboljenja i teže pojave u današnjem vremenu užurbanog tempa života. U zavisnosti od utvrđenog stanja, savetuje se jedan ili više drugih pregleda, tretmana, terapija i raznovrsnih procedura na putu do kompletnog zdravlja organizma. 

Karakteristike osnovnog pregleda kod ginekologa – za zdravlje bez odlaganja

Odluka da je pravo vreme za ginekološki pregled može da bude zasnovana na razvoju svesti o značaju preventivnog delovanja, kao i sa pojavom prvih simptoma i promena. Ključna ispitivanja podrazumevaju rasterećujući razgovor i proveravanje porodičnih stanja, zatim sledi osnovni pregled, pružanje stručnog mišljenja, definisanje terapije i određivanje drugih potrebnih analiza. 

Ginekološki pregled obuhvata ultrazvuk male karlice uz kolposkopiju, uzimanje briseva radi proveravanja vaginalnog i papanikalau sekreta, na osnovu čega je moguće uspostaviti primarnu dijagnozu stanja. U pitanju su potpuno bezbolni pregledi koji traju do 30 minuta, što zavisi od toga da li je u pitanju preventivni odlazak kod ginekologa, ili na osnovu simptoma. Na osnovu toga, vrši se pregled karlice, materice i grlića, vaginalnih zidova, jajnika i jajovoda, protoka krvi, sekreta i mnogih drugih elemenata genitalnog trakta žena. 

Simptomi koji su signal za odlazak kod ginekologa – bez zanemarivanja promena

Iako je prevencija važan element zdravlja, može se dogoditi da pojava određenih simptoma i promena nametne potrebu odlaska kod ginekologa. Tačnije, ginekološki pregled mora se realizovati ukoliko se osete određene tegobe u svakodnevnici, bez obzira na intenzitet uticaja koji mogu imati na poslovne i privatne aktivnosti. Prvenstveno, pojava krvarenja pre ili posle ciklusa, obilan sekret, kao i intenzivni bolovi u donjem delu stomaka i srodne pojave signali su za odlazak kod ginekologa u što kraćem roku. Neredovni i ciklusi koji izostaju, kao i oni koji su praćeni jakim bolovima mogu biti deo genetike i porodične anamneze, ali je važno obaviti redovan ginekološki pregled. 

Posebno u slučajevima kada postoji genetska predispozicija za razvoj određenih problema i oboljenja, odlazak kod ginekologa ne treba odlagati, jer tih 30 minuta može promeniti budućnost. U slučaju redovnog stanja bez promena i simptoma, poželjno je bar 2 puta godišnje otići kod ginekologa radi provere zdravlja putem ultrazvuka, uzimanja briseva i drugih pregleda na osnovu savetovanja i predloga iskusnog lekara. Takođe, češći pregledi sugerišu se prilikom planiranja trudnoće, tokom „drugog stanja“, kao i nakon porođaja, a sve to u cilju potpunog zdravlja žena, kao i ploda. 

Ginekološki pregled je veoma važan deo zdravlja žena, zbog čega se ne treba izbegavati, odlagati i preskakati ni u jednom slučaju. Bilo da je u pitanju planiranje potomstva, trudnoća, pojava određenih simptoma i tegoba, iskusan tim ginekologa pružiće potreban savet nakon obavljenog razgovora i pregleda, prepisati adekvatnu terapiju i u skladu sa potrebama, predložiti detaljnije analize, kako bi se obezbedila kompletna slika o zdravstvenom stanju žene.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *