1

Kompletno renoviranje kupatila je nešto što se ne radi tako često. Uglavnom je to kada se neko useljava u stan koji je stare gradnje pa je potrebno potpuno renoviranje. Naravno, postoje oni slučajevi gde zbog pucanja cevi ili drugih havarija moraju da se izbiju pločice, a kad do toga dođe, nužno je i ponovno uređenje kupatila. Upravo su pločice za kupatilo osnova od koje polazi svako njegovo renoviranje.

Kako izabrati model, dimenziju i lepak za pločice

Izlišno je govoriti da je kvalitet pločica presudan i da je neophodno nabaviti one koje vam garantuju dugotrajnost. Kao što smo pomenuli, ne menjaju se pločice svaki dan. Danas su svakako modernije pločice većih dimenzija, koje prostoru daju i određenu eleganciju i prefinjenost. Izbor boja i šara ostale kao stvar ličnog ukusa, te nije loše, ukoliko se traži ideja, posetiti salone ili čak pogledati neke predloge kojih na internetu ima pregršt. Nakon izbora odgovarajućeg modela, nameće se sledeći veliki izazov – traženje majstora koji će pločice postaviti. Sa njim u konsultaciji treba i obezbediti sav materijal za izvođenje radova, s naročitom pažnjom usmerenom na lepak za pločice, što je važno podjednako kao i same pločice. Lepak za pločice bira se u skladu sa vrstom i materijalom od kog su pločice napravljene.

Dobar majstor zlata vredi

Dakle, dobar majstor je broj jedan ukoliko želite kvalitetno urađen posao, da pločice budu postavljene kako treba, da se sve uklopi, da nema neravnina.  U današnje vreme, to uopšte nije lak zadatak. Majstora je sve manje, onih dobrih i pouzdanih naročito, a neka statistika kaže da je najveći deficit keramičara. Dobar majstor je onaj koji će precizno i pedantno uraditi posao, ko će znati tačno da vam kaže koji materijal potreban za radove naručiti, koji je lepak za pločice odgovarajući i najbolji u datoj situaciji. Često se dešava da majstori znaju i da preteraju sa količinom da bi se nešto ućarilo za sledeći posao, pa se naruči lepak za pločice u većoj količini nego što je realno potrebno. Da bi se predupredile ovakve situacije, treba biti informisan i u toku sa svim nabavkama materijala.

Gde je keramika i lepak za pločice, tu je i disperzija za krečenje

Pored toga što je za renoviranje kupatila potrebno obezbediti keramiku, lepak za pločice, sanitarije i kupatilske elemente, uvek postoji deo koji treba i okrečiti – plafon. Za tu priliku može se koristit obična disperzija za krečenje, ali ono što je neophodno pre toga jeste podloga, odnosno dobra hidroizolacija. Kupatilo je prostor sa puno vlage, te u skladu sa tim treba odabrati i podlogu i to koja je nabolja disperzija za krečenje delova koji nisu prekriveni pločicama.

Izbegavati previše kupatilskog nameštaja

Plakari, police i komode jesu praktični u kupatilima, ali retko kad ima dovoljno mesta za sve. Da kupatilo ne bi izgledalo prenatrpano, treba se suzdržati od previše takvih komada. Valja postaviti samo ono neophodno, i to u nekim svetlijim bojama koje će učiniti prostor vizualno većim. Ako se učini suviše monotonim, uvek se jednosličnost može razbiti kupatilskim tekstilom (prostirke, peškiri…) u različitim jarkim bojama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *