Žitarice za bebe se daju kao prvi nemlečni obroci, ali se kasnije broj obroka povećava i uvode nove namernice koje upotpunjuju jelovnik. Postepeno se uvodi žumance, meso, povrće i voće.

Kada se gleda nutritivni sastav, žitarice imaju nisku količinu ugljenih hidrata i vitamina, ali su ipak osnov ishrane i ostaju kao obrok i nakon uvođenja svih namernica.

Zašto je to tako, zbog čega su žitarice osnov piramide ishrane? Dozvoljeno ih je jesti svakodnevno, prihvatljivije su od bilo koje druge namernice, zbog čega?

Zašto su žitarice važne u ishrani beba?

Žitarice za bebe su osnov pravilne ishrane jer se lako vare, ukus je prijatan, a imaju nizak alergijski potencijal pa se zato uvode kao prve.

Najpre se daje pirinač i kukuruz, a kasnije i pšenica, ovas, proso, i tako se dobija kvalitetan obrok koji se najčešće daje kao doručak. Kada se uvede voće, žitarice za bebe se mogu kombinovati i sa raznim dodacima i tako se obogatiti vitaminima i mineralima.

Instant žitne kaše su jako dobra opcija i alternativa domaćim kašicama jer se prave od najkvalitetnijih namernica, a obogaćene su vitaminima i mineralima i posebno gvožđem koje deci često može da nedostaje od 6 meseca.

Do kada treba davati žitarice kao jedan obrok?

Obrok sačinjen od žitarica je kvalitetan obrok kako za bebe od 6 meseci, tako i za stariju decu. Kasnije se može izmeniti jelovnik pa da nekada za doručak bude pita sa jogurtom, jaja, popara…, ali u najranijem uzrastu žitarice za bebe su najbolji izbor kao kompletan doručak.

Kupovne žitarice imaju liniju za decu stariju od 4 meseca, nekoliko vrsta za decu stariju od 6 meseci, linije za 8 meseci, kao i decu stariju od godinu dana. Reč je o kašama koje u sebi imaju sastavljene različite sastojke, keks, voće i dodatne vitamine pa su izuzetno zdrave.

Smanjuju problem sa alergijama

Uvodeći žitarice kao prvi obrok, kod beba se smanjuje šansa za razvoj alergija, naročito ako su to pirinač i kukuruz. Deca sa atopijskim dermatitisom imaju veće šanse da pate od različitih alergija pa i na namernice u hrani.

Postepenim uvođenjem hrane koja ne izaziva alergije, organizam neće podizati imunitet na preteran odgovor i tako će se postepeno ublažiti alergijske reakcije.

Zbog svega ovoga pedijatri su zagovornici da žitarice budu prva hrana koju će beba da proba nakon isključivo mlečne ishrane.

Žitarice i za stariju decu

Svedoci smo drastičnog porasta dečije gojaznosti usled manje fizičke aktivnosti i ishrane koja nije previše zdrava. Gojazna deca oboljevaju od raznih bolesti ili imaju predispozicije za njihov razvoj.

Mešavina žitarica od celog zrna je odličan način da se kilaža deteta drži pod kontrolom sa makar jednim zdravim obrokom. Na ovaj način će dete biti sito, bolje varenje uspostavljeno, a obrok neće nositi ogroman broj kalorija. Zato se i preporučuje nastavak korišćenja žitarica i kod starije dece, ali i odraslih.

Žitarice za bebe predstavljaju prvi čvrst obrok koji će vaše dete pojesti. Postepeno će na njega nadograditi druge namernice, različito voće, povrće i meso, ali one moraju ostati važan deo ishrane svakog dana za zdrav i srećan razvoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *