erektilna disfunkcija

Svakom muškarcu se barem jednom dogodilo da nije u mogućnosti da pruži svojoj partnerki uživanje u krevetu kakvo zaslužuje.

Dok se to događa povremeno, navedeni problem i nije toliko alarmantan, jer zavisi od mnogobrojnih faktora spoljašnje sredine i trenutnog stanja organizma. Erektilna disfunkcija je učestala pojava muškaraca starijih od 40 godina i ona je usko povezana sa starošću i psihofizičkim stanjem osobe koja se suočava sa navedenim problem. Međutim, sve učestaliji trend postaje i erektilna disfunkcija kod mladih muškaraca, čak i tinejdžera, što izaziva pojavu depresije i osećaja sramote i manjka samopouzdanja.

Ranije se smatralo da je najveći razlog impotencije kod mlađih osoba psihičke prirode. Savremene studije su pokazale da ni muškarci mlađe životne dobi nisu pošteđeni određenih faktora rizika, koji itekako utiču na erektilnu disfunkciju. 

Najčešći uzroci erektilne disfunkcije kod mladih

Zabrinjavajuća činjenica je da se faktori koji uslovljavaju erektilnu disfunkciju kod mladih nimalo ne razlikuju od faktora rizika kojima su izložene i starije osobe. Najčešći problemi koji uzrokuju impotenciju su sledeći:

  • Stres i anksioznost – stres je uzročnik broj jedan u nastanku skoro svih bolesti i oboljenja. Česte stresne situacije kojima su izložene osobe mlađeg doba povezuje se sa njihovim psihičkim stanjem. Mnogi mlađi muškarci imaju pogrešna uverenja o seksualnosti, što proističe iz nedovoljne informisanosti i čestog korišćenja pornografskog sadržaja. Usled toga, javljaju se brojna anksiozna stanja o svom izgledu, veličini polnog organa, nemogućnosti da se prema partnerki prikaže u što boljem svetlu, što rezultira pojavom seksualne disfunkcije.
  • Upotreba alkohola i nedozvoljenih supstanci – upotreba alkohola i droga deluju negativno na potenciju kod muškaraca, tako što smanjuju nivo testosterona i uzrokuju impotenciju. 
  • Upotreba različitih lekova – brojni lekovi imaju određene nuspojave zbog sadržaja supstanci samog leka, pa kao jedan od problema može se javiti erektilna disfunkcija kod mladih. Takođe, hemoterapija može dovesti do iste pojave, jer smanjuje nivo testosterona i prokrvljenost polnog organa.
  • Dijabetes i hipertermija – poslednjih godina svedoci smo sve većeg broja mladih obolelih od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Razvoj I težina određenih oboljenja dovodi i do postizanja seksualne želje, usled smanjenog dotoka krvi za postizanje normalne erekcije. 
  • Gojaznost – prekomerna težina je učestali problem sve većeg broja mladih i tinejdžera. Višak kilograma negativno utiče na kardiovaskularni sistem i srce, što može uzrokovati i problem sa prokrvljenošću i pojavom erekcije. Redovna fizička aktivnost i pravilna i redovna ishrana je pravi recept za rešavanje ove nemile pojave. 

Kome se obratiti u rešavanju problema erektilne disfunkcije?

Problem erektilne disfunkcije potrebno je shvatiti krajnje ozbiljno i javiti se lekaru, tačnije urologu. Lekar specijalista će pregledom i detaljnim analizama utvrditi da li je problem fizičke ili psihičke prirode. Ukoliko ste se prepoznali u nekom od navedenih uzroka koje izazivaju pojavu impotencije, prvenstveno je potrebno rešiti određena zdravstvena stanja, koja su usko povezana i sa seksualnom željom. 

Metode lečenja u današnje vreme izbegavaju operacije i lečenja agresivnim terapijskim lekovima, već su prvenstveno usmerene na različite talasoterapije, koje poboljšavaju cirkulaciju i prokrvljenost polnog organa. 

Uživanje sa partnerom u seksualnim zadovoljstvima je veoma važno, posebno kod mladih, jer vas oslobađa od stresa, potpomaže jačanju imunog sistema, povišava nivo hormona sreće, popravlja raspoloženje i samopouzdanje, kao i osećaj bliskosti sa vama dragom osobom. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *