staze za hodnik

Otvaranjem ulaznih vrata doma, bilo da je u pitanju prostor kuće ili stana, trenutak je koji će ostaviti prvi utisak na posetioce – članove porodice, prijatelje ili druge goste. Bavljanje dizajnom enterijera podrazumeva obraćanje pažnje na stilove nameštaja, estetiku dekoracije, kao i kombinovanje rasvete. 

Staze za hodnik predstavljaju značajan aspekt uređenja životnog prostora, posebno jer može biti prvi primećeni element nakon prolaska kroz ulazna vrata. Zbog toga je značajno da budu odabrane u skladu sa željenim stilom, a bojama i nijansama usklađen sa ostatkom enterijera. Širok asortiman pruža raznovrsne staze za hodnik, a u bogatoj ponudi kupci pronalaze omiljene materijale, dezene i potrebne dimenzije.

Materijali staza namenjenih za hodnik

Kada se biraju staze za hodnik, najviše vremena posvećuje se pronalasku kvalitetnog, trajnog i materijala koji se neće promeniti sa protokom vremena. Uz sve to, poželjno je da bude u pitanju tkanina koja se jednostavno održava, brzo i lako suši, bez promene boja i kompletnog izgleda nakon pranja. Materijal ima veliku ulogu i kada je u pitanju sakupljanje nečistoća i emitovanje prašine, zbog čega je veoma važno da bude vrhunskog kvaliteta. 

Tradicionalno su poznate vunene staze za hodnik, kao imperativ kvaliteta za svaki stil uređenja. Danas su dostupne i varijante „čupavih“ staza, koje nastaju kao kombinacija veštačkih materijala, poput akrila, poliestera, mikrofibera i polipropilena. Viskoza ima sintetička svojstva, ali potiče od prirodne celuloze, dok se mogu pronaći varijante i od čistog pamuka, kao i svile bambusa. Na osnovu materijala, određuje se cena stazica, njihov stepen kvaliteta, zatim jednostavnost održavanja, čvrstoća i otpornost, dugovečnost i brojne druge karakteristike. 

Dimenzije, dezeni i struktura hodnik stazica

Da bi staze za hodnik bile odgovarajuće, značajno je da imaju tačno predviđene dimenzije, koje će se savršeno uklopiti u svaku potrebnu kvadraturu. Ove stazice mogu da budu kvadratne, pravougaone, ali i ovalne i oble, a biraju se prema izgledu i raspoloživosti prostora hodnika. Preporuka je uvek detaljno izmeriti raspoloživ prostor koji je namenjen za postavljanje staze za hodnik, kako bi se savršeno stilizovale sa ostatkom enterijera i prostora. U pogledu dezena, biraju se jednobojne i šarene varijante, sa prugama, linijama nepravilnog oblika i raznovrsnim šarama. Nekada se kupuju i na osnovu postojećeg tepiha, jer je izvodljivo pronaći identičnu kombinaciju boja, stilova i dezena.

Ovaj dodatak u enterijeru može da bude svedenog dizajna, ili upečatljivog – sa jarkim bojama, osmišljenim ilustracijama i velikim brojem drugih detalja, kako bi se privukla pažnja već na prvom koraku u domu. Pored toga, dostupne su i trodimenzionalne varijante, odnosno staze sa velikim ispupčenjima, dugačkim petljama, tankim ili debljim vlaknima. Struktura staze za hodnik može da bude rezultat ručne izrade, zatim sa resama, pletenim radom, uz različite tehnike tkanja i slično. Na taj način, pored materijala, sama struktura obrade i izrade staza određuje njenu debljinu, kao i toplotu koju emituje na osnovu ove dimenzije. 

Da bi staze za hodnik ostavile snažan i efektan utisak stila, elegancije i besprekornog uređenja enterijera, važno je da budu adekvatno odabrane, uz detaljno razmatranje dostupnih opcija u širokom asortimanu ponude domaćih i inostranih proizvođača. Da bi sve to bilo ispunjeno, neophodno je uvek prednost dati kvalitetu u poređenju sa cenovnim rangovima, jer za rezultat se dobijaju dugovečne staze koje će sigurno krasiti dom, pružiti toplinu i ostaviti nenadmašan utisak atraktivnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *