Kada biste radili jedno manje istraživanje koje bi se ticalo ljudi i njihovog životnog prostora, rezultati bi ukazali na postojanje dve različite grupe, odnosno, dve najbrojnije grupe osoba.

Jednoj bi pripadali oni koji vole jednostavnost, klasičnost kako u spoljašnjem, tako i u unutrašnjem izgledu doma u kojem provode svoje vreme, dok bi drugoj grupi pripadale definitivno osobe koje žele da daju taj takozvani „lični pečat“ domu u kojem žive, ne zbog toga da ih kao posebne i nesvakidašnje shvati njihova okolina, već zato što je to njihovo prirodno stanište u kojem se osećaju najopuštenije i najprijatnije, što u stvari jeste svrha i funkcija svakog doma.

front-yard-3409803_640

Ukoliko želite i sami da ostavite taj neki neobični deo sebe na svoj dom, kako na njegovu spoljašnjost, tako i unutrašnjost, onda evo nekoliko saveta koji vam sigurno mogu pomoći u toj nameri koju imate. Više o materijalima koje možete da koristite kako biste sredili spoljašnjost kuće pogledajte na sledećem linku.

Eksterijer (fasada i izgled dvorišta)

Sam eksterijer obuhvata kako spoljašnji izgled vašeg doma, što znači zidove i stolariju vanjsku, tako i celokupnu njegovu okolinu, baštu, dvorište, terase. Prvi utisak svakako odaje fasada, koja kada je u beloj, nekoj jednostavnijoj boji, odaje taj utisak čistoće i jednostavnosti, dok kada želite nešto neobičnije, onda morate da donesete i neke drastičnije odluke.

Prva odluka zavisi naravno od odabira boje za spoljašnje zidove, pa je u tom slučaju potrebno da se na fasadi nađu neke jarke, boje koje su vama drage i prijatne, boje koje vas opisuju, čime ćete već nakon nanošenja boje za spoljašnje zidove dati sebe u velikoj meri.

Naravno, ne mora da to bude samo jedna nijansa boje na fasadi, njihovo kreativno kombinovanje, dodavanje nekog zanimljivog murala, gravura, biće sve ono što će vaš dom izdvojiti i učiniti takvim da zaista liči na vas i vaš senzibilitet. Sve ukrasite cvećem, voćem ukoliko imate veće dvorište, koje volite, bojama koje su vama drage, te će se na taj način dobiti jači utisak vašeg stila i ukusa koji ostavljate na eksterijer svog doma.

Enterijer

Za razliku od eksterijera, kada je u pitanju enterijer i uopšte unutrašnji izgled doma, mnogo je lakše svemu dati veliki dozu sebe, svog ukusa i stila. Sve počinje kao i kod fasade, odabirom boja za zidove, te se dalje nastavlja odabirom nameštaja, materijala, boja, njihovih kombinacija, koje će doprineti tome da vaš dom bude ne samo vaša oaza, već i da svakome već na prvi utisak oda to da se radi o nečemu što je lično vaše, čemu ste se posvetili u velikoj meri.

Međutim, u svemu tome, najveću pažnju je potrebno da posvetite dekoraciji koja se nalazi na policama, na simsu prozora, na nekim stočićima, koja će odražavati vaš senzibilitet, koja će pokazati šta je to što volite i šta vas čini srećnim i radosnim, pa će se tako razne figure koje svojim izgledom podsećaju na različite delove sveta odmah ukazati na to da tu živi neko ko je zaljubljenik u putovanja, u drugačije kulture i nacije.

Uz sve to, nikada nemojte štedeti na umetničkim delima, jer oni pokazuju to koliko imate osećaja za lepo, koliko imate stila i smisla za uređenje bilo čega, zbog čega vaš zid, bar jedan, ne bi trebalo da ostane bez nekog ulja na platnu, akvarela ili nečega drugog što je vama posebno drago.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *