Veliki broj osoba koje imaju problem sa vidom se žale ako moraju da nose naočare za vid. Ako spadate u ovu grupu, onda to najverovatnije znači da niste izabrali odgovarajući okvir. Na sreću, danas opričarske radnje nude veliki izbor okvira tako da smo sigurni da postoji neki koji će vam savršeno pristajati. Tek kada nađete takav, sigurni smo da ćete naočari za vid doživljavati drugačije: kao modni detalj, ali i detalj koji je odraz vaše ličnosti. U nastavku pročitajte kako da se odlučite za kupovinu određenog okvira.

Obratite pažnju na kvalitet

Kupovina naočara ne treba da znači da ćete morati da izdvojite čitavo bogatsvo za njih, ali to ne znači da ne treba da obratite pažnju na kvalitet. Naime, znamo koliko je ljudsko oko složene građe i koliko su nam oči zapravo važne. Prema tome, ukoliko je neophodno da nosite naočari, onda se potrudite da dioprija sočiva bude odgovarajuća. Isto tako, važno je i od kog su materijala sočiva (stakla) napravljena. Ovo su dve osnovne karakteristike na koje bi trebalo da obratite pažnju. Tako, ukoliko puno vremena provodite za računarom, odaberite antirefleks stakla. Na taj način ćete sprečiti da vam se oči brzo umaraju. Brojne optičarske radnje vrše izradu naočara upravo sa antirefleks staklima. Prema tome, na vama je da pronađete odgovarajuću radnju gde ćete ugraditi stakla u skladu sa vašom dioptrijom.

Pored ovih karakteristika važan je i kvalitet samog rama. Naime, optičarske radnje nude veliki izbor modela ramova koji su napravljeni od različitih materijala. Ono na šta treba da obratite pažnju jeste udobnost prilikom nošenja. Potrudite se da odaberete lagani ram, koji vam neće smetati prilikom nošenja i na koga ćete se brzo navići.

Najbolji okviri prema obliku lica

Kao što verovatno znate, ne stoji svakome isti oblik rama. Prema tome, važno je da se vodite nekim pravilima i tako ćete odabrati ram koji nabolje odgovara vašem obliku lica. U odabiru vam mogu pomoći radnici optičarske radnje, jer oni najčešće imaju dovoljno iskustva da vas posavetuju koji bi vam oblik najviše pristajao.

Osobe sa ovalnim licem imaju najveću mogućnost izbora. Naime, ovim osobama pristaje najveći broj različitih modela okvira. Pa ako imate ovalno lice možete izabrati ovalne, pravougaone, mačkaste, itd.

Što se tiče osoba koje imaju srcoliki oblik lica, one bi trebalo da biraju okvire gde je donji okvir naglašen. Na primer, ovakvim osobama odgovaraju ramovi svetlih boja, ili gde je donji deo rama tamnije boje.

Ako imate okruglo lice, odgovarajući ram bi mogao da vam pomogne da ga vizuelno izdužite. Pa tako izbegavajte okrugle ili pravougaone oblike, jer će učiniti da vaše lice izgleda još više okruglo. Ali su zato kvadratni ramovi pun pogodak.
Osobe sa jačom vilicom trebalo bi da izaberu okrugle ili elipsoidne okvire sa izraženijim ramom. Na taj način ćete skrenuti pažnju sa vilice i postići bolju simetriiju lica.
Dijamant oblik lica ima veoma mali broj ljudi. Međutim, ukoliko spadate u ovu grupu, izaberite mačkasti oblik rama. Na taj način ćete istaći sve ono što želite.

Brend naočara

Prilikom kupovine ne vodite se mišlju da je skuplje istovremeno i kvalitetnije. Međutim, postoje brendovi koji već decenijama unazad garantuju kvalitet. Na vama je da obiđete opričarske radnje i isprobate što više modela. Neka odluka padne za onaj model koji će vam biti udoban i lep čim ga probate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *