drivers-license-3605411_1280-compressed

Svima nam je poznato koliko nam je vozačka dozvola važna za normalno funkcionisanje i obavljanje kako poslovnih tako i porodičnih aktivnosti. Ipak, da biste mogli da se pohvalite titulom dobrog i pouzdanog vozača, treba da znate da je za tako  nešto pored položenog vozačkog ispita potrebno da imate bar nekoliko godina iskustva kada je vožnja u pitanju. 

Mnogi već nakon osamnaeste godine razmišljaju o polaganju, kako bi što pre došli do ovog, složićete se, veoma bitnog dokumenta. Shodno tome, biraju se adekvatne auto škole koje pored klasične nastave nude i samu praksu koja podrazumeva časove vožnje. Obuka vozača je svakako najbitniji segmet polaganja ove vrste ispita. 

Ako spadate u kategoriju onih koji razmišljaju da uskoro postanu novi učesnik u saobraćaju, tj. novi vozač, evo šta treba da znate.

Koraci koji vas dele do dobijanja vozačke dozvole

Sam put do polaganja vozačkog ispita, iako se mnogima čini kao lak i jednostavan, nosi sa sobom određene izazove. Najpre, potrebno je da izdvojite svoje slobodno vreme kako biste se maksimalno posvetili predavanjima na časovima, a zatim i časovima praktične nastave. Takođe, morate imati i novca da platite sve to. Svima nam je poznato da je danas skoro trostruko skuplje polaganje vozačkog ispita nego pre deset godina kada je cena bila simbolična i kada je svako sebi mogao a priušti ovu vrsu kursa. Ipak, auto škole danas omogućavaju odloženo plaćanje što mnogima olakšava samu finansijsku situaciju.

Bilo kako bilo, ako ste definitivno odlučili da dođete do titule vozača, potrebno je da sledite sledeće korake.

Odabir adekvatne auto škole

Nešto što predstavlja prvi korak ka dobijanju vozačke dozvole je definitivno upis u adekvatnu auto školu. Danas ih ima zaista mnogo, pa je važno opredeliti se za pravu. U tome vam dosta mogu pomoći preporuke prijatelja ali i pozitivni komentari polaznika određene auto škole na društvenim mrežama. Ukoliko se još niste opredelili mi vam toplo možemo preporučiti proverenu auto školu Pavlin, koja će vam pružiti sva neophodna teorijska i praktična znanja kako biste sutra postali profesionalni vozač.

Kod samog odabira je bitno obratiti pažnju na to koliki je vozni park škole, kao i na stručnost instruktora. Preporuka je da škola ima bar nekoliko automobila kako biste redovno imali časove i kako ne biste bili u zaostatku sa njima. 

Zakažite lekarski pregled

Kada ste se upisali u auto školu, pre nego što započnete sa teorijskom i praktičnom obukom, neophodno je da zakažete lekarski pregled. On podrazumeva pregled kod lekara opšte prakse, neuropsihijatra, oftamologa. Tek nakon dobijanja pozitivnih ocena od strane medicinskog osoblja, dobijate i potrebno lekarsko uverenje da ste sposobni da upravljate motornim vozilom.

Praćenje nastavnog programa

U skoro svim auto školama je predviđeno da kandidati odslušaju četrdesetak časova teorijske nastave u trajanju od 45 minuta kako bi se pripremili za polaganje.

Kada ste odslušali sva predavanja od strane instruktora, možete da krenete sa pripremom teorijskog dela. To znači da je potrebno da zagrejete stolicu kako biste se uspešno završili ovaj deo ispita.

Obuka vozača kao najvažniji i završni korak

Pored teorijske nastave, auto škole vam nude i samu obuku od strane profesionalnih instruktora. Obuka podrazumeva da ćete morati da izvozite ukupno 40 časova kako biste stekli uslov za polaganje. Svi kandidati najpre počinju od poligona kako bi se opustili i stekli neku vrstu sigurnosti. Nakon toga prelazi se na da vožnju po gradu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *