1

Leto podrazumeva sunčanje, kupanje, plaže i uživanja na suncu. Svega toga ima na Malti u izobilju, a neke plaže spadaju u najlepše i najčistije na Mediteranu. Istine radi, izbor takvih izuzetnih plaža na Malti nije veliki, tako da na onim najlepšim leti zna da bude i gužve. Ali tu su one male plaže, ušuškane u zalivima, sakrivene iza stena, ili su uređene u gradskim sredinama najčešće duž šetališta. Tamo uvek možete naći svoj kutak za opuštanje, sunčanje i plivanje.

Iskreno preporučujemo da letnji odmor provedete na Malti. Pored uživanja na plaži, oduševiće vas kulturno nasleđe ovog malog arhipelaga, stotine prelepih katedrala i crkava, utvrđenja, kula i bastiona, podizanih vekovima kao zaštita od neprijatelja i osvajača na otvorenom Sredozemnom moru.

Skrećemo pažnju na to da su Beograd Malta letovi najpovoljniji u vreme specijalnih ponuda kompanija, kao što su letovi za Maltu uz Air Srbiju. Planirajte na vreme i iskoristite pogodnost kada su jeftine avio karte ispod 100 evra. Možete ih koristiti i van sezone, jer Malta je zbog svog geografskog položaja i prijatne klime destinacija za sva godišnja doba.

ČARI PLAVE LAGUNE

Najlepša i najpoznatija plaža na Malti je Plava laguna (Blue Logoon) na ostrvu Komino. To ostrvo je najmanje (3 km²) od tri koja čine Maltu. Jugoistočno je najveće istoimeno ostrvo Malta (246 km2), a severozapadno Gozo (67 km²).

Do Plave lagune najbolje je otići brodićem iz luke na severu ostrva Malta. Ali vodite računa da to bude ranije, zauzećete bolje mesto, jer inače hladovine na plaži ima veoma malo. To je odlika svih plaža na Malti, pa na pojedinim zna da ponestane i suncobrana za iznajmljivanje. U blizini Plave lagune je još jedna duga uvala, gde je gužve mnogo manje, a more ima još lepšu boju.

AZURNI PROZOR

Preporuka je da na Plavu lagunu odete organizovanim izletom autobusom, kada možete otići i do ostrva Gozo. Posetite stari grad Viktoriju, u čijem srcu je Citadela, najstariji njegov deo koji pamti i Rimljane, Arape i Normane, osvajače koji su gospodarili ostrvima Malte u njenoj dugoj istoriji. Obavezno posetite i mermernu baziliku Svetog Đorđa i crkvu Svetog Franje. Zavisno od vremena koje ste odvojili za boravak na Gozu, planirajte da obiđete i Baziliku Naše Gospe, zbog njene lepote, ali i mesta na kome je 1534. godine sagrađena i divnog pogleda na okolinu.

Na Gozu nemojte propustiti pogled na Azurni prozor, neobični prirodni luk od krečnjaka blizu Dverdža Beja. Visok je 28 metara a u njegovoj laguni voda je hladnija, ali vrlo primamljiva za plivanje i ronjenje. Pojavljuje se u scenama filmova Sudar titana i Igra prestola tako da znate da je ta prelepa slika upravo sa Goza na Malti.

Ramla Bej se izdvaja jer je jedina peščana plaža na Gozu. Zaista je predivna, ali je zato na njoj leti uvek gužva što donekle smanjuje lepotu ugođaja.

A kad se umorite predahnite uz vino u popularnoj vinariji Tal Masar i neke od specijaliteta koji su u ponudi.

PEŠČANE PLAŽE

Lepe peščane plaže nalaze se na zapadu ostrva Malta i do njih se lako stiže gradskim autobusima. Naročito se izdvaja Golden Bej, idealno mesto za sunčanje i kupanje, ali samo kad nema talasa koji znaju da pokvare uživanje. Na plaži su i ostale pogodnosti, mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, atrakcije na vodi. Ako je prevelika gužva, u blizini je jako lepa i mirnija plaža Ghajn Tuffieha sa neobičnim crvenim peskom.

Na severu ostrva je gradić Melieha i plaža duga 800 metara, najduža na Malti, sa zlatnim peskom i izuzetno čistom vodom. Jako je posećena i jedna je od onih koje skoro svake godine dobijaju „Plavu zastavu“, međunarodni ekološki standard kvaliteta zaštite okoline mora i obala. Uslovi za dobijanje su vrlo strogi jer se moraju ispuniti čak 33 kriterijuma. Priznanje se dodeljuje za svaku godinu, tako da je to prava potvrda kvaliteta i kontinuiteta, koje turisti znaju da cene kad biraju destinaciju za letovanje. Na plaži su mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani, puno je kafića i restorana, a na vodi se može skijati, surfovati, voziti u čamcu.

AVIO KARTE ZA MALTU

Izdvojili smo ove plaže jer su zaista za svaku preporuku. Ali tu su naravno i brojne druge plaže koje turisti rado koriste, smeštene u uvalama, na stenama, ili duž šetališta. U ostatku vremena, istorija na Malti je takoreći na svakom koraku, a sigurno ćete poželeti da probate neki specijalitet domaće kuhinje, da prošetate, nešto i pazarite, na primer malteški krst kao suvenir.

Zato rezervišite na vreme avio karte za Maltu jer ih tokom specijalnih ponuda možete dobiti mnogo jeftinije. I uživajte u vašem odmoru! Uvereni smo da će naša preporuka za leto na Malti biti na najbolji način potvrđena vašim zadovoljstvom što se upoznali taj istorijski dragulj Mediterana, sa svim odlikama moderne turističke destinacije koja privlači goste tokom cele godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *