malč

Već su se sve bašte zazelenele. One čak i prosečno lepo dvorište čine predivnim. Pošto je hortikultura napredovala, a uređenje bašte postao hobi mnogih, više nije naporno ulepšati sopstveni vrt da izgleda kao u bajci. Kada ste doterali svoje drveće, cveće i travu, uvek ostaje onaj prazan prostor oko biljaka koji ničim nije pokriven. Ukoliko ste u najlepšim vrtovima videli predivnu šarenu dekoraciju oko biljaka i poželeli tako nešto i u svojoj bašti, lako možete upotpuniti, tj. finiširati svoj prostor za divljenje i opuštanje. Malč je, nikad dostupniji i nikad povoljniji!

Šta je malč i kako se proizvodi?

Kad je postalo jasno koliko je za samo zemljište i biljke, važno i vredno drvo, grančice, lišće koje opadne i koliko ih to hrani, taj proces iz prirode je ponovljen i, na izvestan način, veštački napravljen. Malč se u glavnom proizvodi sasitnjavanjem borove kore, ali se može napraviti i od bilo kog drugog drveta. On može ostati u prirodnoj boji drveta, a može i naknadno da se boji.

Malč se dodatno farba i zbog dekoracije i zbog dodatne izdržljivosti, kao bi se naknadno malčiranje odložilo na što duži period. Može se naći u crvenoj, plavoj, žutoj, braon i raznim drugim bojama. Cena malča u mnogome zavisi upravo od njegove boje. One su inače potpuno prirodne i nisu opasne ni po okolinu, ni po ljude, ni po životinje, tako da obojeni malč sasvim normalno može obavljati svoju funkciju i razgrađivati se u zemljištu kako treba.

Čemu sve služi malč?

Malč ima mnogo važniju ulogu nego što se čini na prvi pogled. Njegove funkcije i namena su:

1. dekorativna funkcija – svaka biljka ukrašena malčem, u prirodnoj boji ili ne, izgledaće savršeno i uvek sveže.

2. sprečava ili bar umanjuje rast korova – malč sprečava korovske biljke da uguše vašu biljku i čuva je tako što joj obezbeđujeslobod an prostor za rast i razvoj.

3. u letnjim mesecima malč održava dovoljan nivo vlage i vode za vašu biljku i omogućava joj da se ne sasuši, čak i najtoplijim danima.

4. tokom zimskih meseci i niskih temperatura malč sprečava da koren vaše biljke smrzne, tako što (pošto su u pitanju opiljci od drveta) održava optimalnu temperaturu.

5. kada malč nakon više godina propadne i razgradi se u zemljištu, nahraniće ga, obogatiti i vašoj biljci unaprediti rast i razvoj.

Cena malča

S obzirom na to da malč ima višestruku važnost i za baštu i za biljke, cena ne bi trebalo da bude presudna pri vašem izboru. Svaka malčirana biljka biće dekorisana, zaštićena i nahranjena kroz dugi niz godina. Koliko dugo će vaš malč potrajati zavisi, pre svega od tipa zemljišta na kome je.

Međutim, ono od čega zavis cena malča jeste, pre svega, njegova boja. S obzirom na to najpovoljniji je nebojeni, prirodni malč (300 – 600 din), zatim crveni (330 – 660 din), braon (350 – 690 din), pa narandžasti (360 – 720 din), žuti (380 – 750 din), zatim crni (360 din), zeleni (440 din) i plavi (800 din). Ambalaža za malč su pakovanja od 20l ili 50l, što takođe utiče na cenu. Najlakše je naći odgovarajućeg proizvođača preko interneta i poručiti brzom poštom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *