Busilica

Radionica  za hobiste ili profesionalce sigurno je da ne moze sasvim da funkcioniše bez odgovorajuće bušilice. Ona predstavlja osnovni alat, kada govorimo o električnim alatima koji su potrebni u najrazličitijim radovima, od bušenja, zavrtanja i odvrtanja, preko uređivanja i pravljenja bilo čega. Bušilice su višenamenske i uvek su tu da kvalitetno i brzo, a ujedno bezbedno obave potreban posao. Zato je veoma važno da prilikom kupovine odaberete onu koja će vam u potpunosti odgovarati.

To znači da je uvek bitno da birate onu prema vašim potrebama i poslovima za koje vam je potrebna, jer nikako neće biti ista ona koja se koristi za konstantan rad na drvu, recimo, i ona predviđena za beton ili metal. Šta je to sve što je bitno da znate pre same kupovine?

Koji tip bušilice vam je potreban?

Kada govorimo o tipovima, vrstama bušilica, tu su dve vrsta, osnovna im je podela na električne i aku bušilice. Dok je za jedne neophodan izvor napajanja električne energije, druge rade uz pomoć baterije, malog akumulatora, koji se nezavisno puni, a onda omogućava vašoj bušilici da je nosite bilo gde sa sobom, bez obzira na to da li postoji izvor napajanja ili ne.

Električne bušilice su predviđene uglavnom za neke zahtevnije poslove i rad na tvrđim materijalima, za koje je neophodna veća snaga. Ovaj tip ima konstantno istu snagu i brzinu, zbog čega su najpotrebnije u radionicama, posebno za rad profesionalaca. Aku bušilice su odgovarajuće za rad na terenu, na visini, veoma su lake, pa su najpre odgovarajuće za kućne poslove, kao i za rad hobista. Kada tačno znate za šta ćete koristiti, onda je već vrlo lako da odlučite koji od ova dva tipa ćete i odabrati. 

Alat sa regulatorom brzine ili ne?

Ovo je pitanje koje se prilikom kupovine može nametnuti, da li vam je ovaj alat potreban sa regulatorom brzine ili možete i bez njega. Jednostavniji, slabiji modeli imaju samo jednu brzinu rada i to je ono sa čim jedino uz njih i možete raditi. Međutim, danas veći broj modela bušilica poseduje menjač, tj. regulator brzine, pomoću kojeg samostalno kontrolišete količinu obrtaja u minuti, kao i snagu rada. Kada radite na mekšim, osetljivim materijalima, onda se brzina smanjuje, dok se za jače, otpornije materijale ona povećava. Ono šta je mnogo važnije jeste to da regulatori čuvaju bušilice od potencijalnih kvarova, štiti burgije od oštećenja, pa tako čuvate sam alat, dok se posao obavlja kvalitetnije i urednije. Zato, kada ste u prilici, uvek birajte modele koji imaju regulatore, a oni mogu menjati dve do četiri brzine, u zavisnosti od samog modela. 

Mislite na bezbednost

Bušenje bilo kojeg materijala i u bilo koje svrhe, kada postupate pravilno i prema uputstvima, posao je koji je jednostavan i brz, ali ako ne radite dobro, osim što posao neće biti urađen kvalitetno, može da dođe i do povreda. Zato je veoma važno da mislite na bezbednost. Uvek alatom rukujte kada ste odmorni, bez široke odeće, posebno širokih rukava na sebi, uz zaštitine naočara, jer u toku rada bušilice dolazi do „letenja“ opiljaka, prašine, koja može završiti u očima. Ako burgijate duže vremena, koristite i antifone kako biste zaštitili svoj sluh. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *