Polazak u vrtić za dete predstavlja put adaptacije i socijalizacije sa drugom decom. Pre polaska u vrtić kao deo obrazovne ustanove, neophodne su adekvatne pripreme. Za samo dete kontakt i provedeno vreme sa drugom decom, obično ne predstavlja veći problem. Deca su druželjubiva i vole svoje vršnjake, veći je problem odvajanje dece od roditelja tokom većeg dela dana. Na problem porodične socijalizacije treba više obratiti pažnju. Kako bi deci obezbedili ugodan osećaj, dozvolite im nošenje omiljene igračke ili im kupite kvalitetan ranac za vrtić.

Primenite savete pedagoga o privikavanju na vrtić

Već od samog upisa u vrtić, neophodno je pripremiti dete za period adaptacije na kolektivni smeštaj. Većina navika koje dete ima kod svoje kuće, neće važiti u vrtiću. Ukoliko dete nema naviku ranog ustajanja, ona se svakako mora promeniti, dremanje u popodnevnim satima uskladite sa tempom u vrtiću.

Obezbedite što veći kontakt sa drugom decom, učite dete da deli svoje igračke i time razvija plemenitost i druželjubivost. Sadržaj koji dete dobija u vrtiću, uvek je zabavnog karaktera, sa većim brojem društvenih igri i kreativnih igračaka. Igračke u vrtiću podstiču razvoj fine motorike i kognitivnu sposobnost. Obezbedite na vreme sve što je deci neophodno za ugodan boravak u vrtiću. Spakujte dodatnu garderobu, patofne, omiljenu igračku, maramice i flašicu na predviđeno mesto. Odaberite najlepši ranac za prvi polazak u vrtić.

Rančevi za vrtić za nošenje najpotrebnijih dečijih stvari

Gde god pođete sa malom decom, neophodno je nošenje najosnovnijih stvari, počev od pelena, odelca, igračaka, vlažnih maramica i drugih neophodnih stvari. Rančevi za vrtić predstavljaju sinonim za torbu, pri čemu se od klasičnog izgleda razlikuju svojim šarenolikim dezenom. Ukoliko dete prolazi kroz period adaptacije u jaslicama, neophodno je nošenje većeg broja rezervnih stvari.

Većina dece želi samostalno da nosi ranac, pri čemu ne treba izostaviti kvalitet prilikom odabira. Deca vole šarenolik izgled rančeva za vrtić, pri čemu primamljiv dezen uvek čine likovi iz crtanih filmova ili životinje. Izbor veselih boja doprineće vedrijem izgledu. Prilikom odabira veličine ranca, većina stvari koje ranac sadrži mora stati u predviđeni ormarić. Ormarići u vrtiću su obično dekorisani šarama ili cvetićima, sa ispisanim imenima dece koja ga zajednički upotrebljavaju.

Karakteristike koje određuju kvalitet rančeva za vrtić

Iako se ne savetuje nošenje teških stvari u rančevima, oni svakako moraju biti ojačani u naramenicama sa kaišom koji dobro podnosi i najmanji teret. U vrtiću se retko dešava vraćanje praznih rančeva kući, pri čemu sadržaj uglavnom čine zaprljane stvari, maramice i pelene. Patofne koje deca svakodnevno obuvaju tokom boravka, ostaju u vrtiću. Iako se rančevi nose svakodnevno u vrić, neophodno je njihovo adekvatno obeležavanje imenom deteta.

Neophodna stavka kod kupovine rančeva, odnosi se na njihovo održavanje i često pranje. Materijali od kojih su izrađeni trebalo bi imati klizajuće površine sa kojih se svaka nečistoća lako skida. Ukoliko izbor čine plišani rančevi, oni se mogu prati u mašini ali se teže suše.

Rančevi moraju biti funkcionalni odnosno posedovati bar dve odvojene pregrade unutrašnjeg dela. Spoljašnja pregrada obično služi sa nošenje flašica. Dezeni za ukrašavanje spoljašnjeg izgleda, obično su prilagođeni dečijem uzrastu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *