Jedna od najbitnijih stvari kada dolaze zimski meseci i uopšte period zime, jeste grejanje i to kako je ve to potrebno pripremiti, kako bi svaki hladni dam u vašem domu prošao skoro neopaženo, uz lepe obroke, filmove i najlepše napitke.

Kada ste u svom domu već duže vreme, onda je sigurno da imate neku svoju rutinu u odnosu na to kakav sistem grejanja imate, da li je to parno, centralno, grejanje na struju ili drva i ugalj… Međutim, kada ulazite u sasvim novi prostor, kada tražite neki novi stan ili kuću, sistem grejanja birate sami, a evo i na šta bi trebalo da obratite najviše pažnje.

 

Utrošak vremena i snage

 

Grejanje u velikoj meri može da vam uštedu vreme, snagu, ali isto tako može sve to i da vam oduzme u određenom smislu. Ukoliko se grejete na struju sve što je potrebno jeste da isproveravate stanje instalacija, peći, dok je kod centralnog grejanja utrošak vašeg vremena i snage neznatan, jer postoje serviseri koji to urade umesto vas pred početak grejne sezone i koje možete pozvati u bilo kom trenutku ukoliko se nešto čudno dešava.

Za razliku od toga, grejanje na drva, ugalj, pelet, zahteva određeno vreme da se sve to pripremi, dotera do samog doma, spakuje u prostorije za to predviđene, što svakako zahteva i određenu fizičku aktivnost, a sve to se zahteva i u toku zimskih meseci, kada je potrebno podlagati i konstantno održavati vatru u šporetima i kotlovima. Pa, ako su vam vreme i snaga stvari koje igraju važnu ulogu, onda dobro znate kakav izbor treba da napravite.

 

Ekonomičnost

 

Međutim, u odnosu na utrošak vremena i snage, ekonomičnost i čuvanje kućnog budžeta pokazuje drugačiju sliku svake od prethodnih vrsta grejanja. Nešto jeftinije je tokom zime možda centralno i parno grejanje, jedini problem jeste kada sve to mora da se plaća i u mesecima van grejne sezone.

U odnosu na to, grejanje na drva i ugalj ima trošak koji je u određenom trenutku veliki, ali se isto tako na sve to može prikačiti i grejanje vode, pa će to biti ušteda na električnoj energiji, a oni koji koriste i šporet na drva, tokom zimskog perioda štednjake koji rade na struju ne moraju da se koriste, pa se ovim i ovakvim grejanjem uspostavlja ozbiljan način i vid štednje novca.

Priprema

 Kada se bliži zima, priprema je i te kako bitna. Čišćenje odžaka, sulundara, šporeta i kotlova, ali i pročišćavanje radijatora za parno grejanje, proveravanja pritiska vode, proveravanje električnih instalacija, sve je ono što se mora obavezno uraditi.

Međutim, pripreme se mogu uraditi i na mnogo višem i ozbiljnijem nivou, a one se odnose na izolaciju i stolariju. Ukoliko imate kvalitetnu stolariju, dobro urađenu izolaciju, i spoljašnju i unutrašnju, vaš dom će se mnogo brže grejati, manje energije će trebati da se ugreje, zbog čega će biti i manja potrošnja, a topao vazduh će se u svim prostorijama mnogo duđe završavati, nego što je to slučaj kada su stolarija i izolacija loši.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *