najbolja očni lekar u beogradu

Preventivni pregledi su izuzetno važni u prvim godinama života deteta, kada se pomno prati njegov celokupni razvoj.

Uz te preglede često ide i obavezna vakcinacija, a roditelji se tada upućuju da dete odvedu i na neke specijalističke preglede. Jedan od obaveznih pregleda koji se obavlja pred polazak u školu, a i pre toga između treće i četvrte godine života, jeste oftalmološki pregled.

Logoped, fizijatar, stomatolog, otorinolaringolog i oftalmolog

Pred polazak u školu, dakle, radi se detaljan sistematski pregled, pa se podaci i rezultati pregleda upisuju u zdravstvenu potvrdu koja je potrebna za upis u školu. Pošto se radi više pregleda, važno je zakazati ih na vreme, naročito ako se pregledate u državnom domu zdravlja. Nije prerano uraditi preglede na samom početku godine, jer je upis već sredinom godine i do tada treba uraditi sve preglede i kompletirati dokumenta. Naravno, procedura je pojednostavljena u privatnim klinikama pa se u njima može zakazati i obaviti sistematski vrlo brzo i lako, mada se dešava da i tu bude gužve i zauzetih termina. Logoped proverava govor deteta i kako ono vrši komunikaciju, a u tom uzrastu dete bi trebalo da izgovara sve glasove pravilno, i da sastavlja proširene rečenice. Zatim, pregled kod stomatologa obavlja se da stomatolog prati kakvo je stanje zuba, da li su neki mlečni zamenjeni stalnim. Ono što je česta preporuka stomatologa  u tom uzrastu jeste da, ukoliko su izbile šestice, treba im zaliti fisure kako bi se sprečio karijes na njima. Pregled fizijatra je izuzetno važan, naročito zato što budućeg đaka očekuje nošenje teškog ranca, pa valja ispratiti u kakvom je stanju kičma i dati savet o pravilnom držanju i vežbama za jačanje. Otorinolaringolog će naročitu pažnju obratiti na sluh i pogledati koliko je dete često imalo upale uha, da li je bilo operacije krajnika i slično.

Šta podrazumeva očni pregled pred polazak u školu

Svi navedeni pregledi, kao i pregled oftalmologa, moraju se uraditi i ranije ukoliko roditelj primeti neki problem. Poseta oftalmologu u okviru sistematskog pregleda podrazumeva da će se proveriti koliko dete vidi, uraditi nekoliko testova vidne oštrine, pregled očnog dna… Ukoliko nema nikakvih problema lekar savetuje roditelje na šta treba obratiti pažnju. To su situacije kada dete krene u školu, više vremena provodi čitajući i pišući, te je važno da roditelj obrati pažnju da li se dete previše približava ili udaljava od objekta koji gleda ili se žali na glavobolje.

Ukoliko dete ne vidi dobro – rešenje je najbolji očni lekar u Beogradu

Ukoliko se prilikom očnog pregleda uoči neki problem i utvrdi se da dete ne vidi dobro, treba što pre krenuti sa lečenjem, jer je vrlo važno to uraditi kada je detetov vid u razvoju. Mnoge dijagnoze mogu se korigovati ukoliko se na vreme konstatuju. Naravno u tim situacijama roditelji žele da njihovo dete leči najbolji očni lekar u Beogradu, i to specijalisti za onu bolest oka koja je kod deteta ustanovljena. Zašto Beograd? I dalje prestonica važi za mesto gde se mogu naći izuzetni stručnjaci, i to u specijalizovanim očnim klinikama. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *