fish-oil-gc3f2d7894_1280

Riblje ulje spada u neke od najčešće korišćenih suplemenata, pre svega jer je bogato omega 3 masnim kiselinama, veoma važnim za vaše zdravlje. Ipak, ukoliko ne jedete mnogo masne ribe, uzimanje dodatka ribljeg ulja kao dodatka ishrani moglo bi vam pomoći da dobijete dovoljno omega-3 masnih kiselina.

Predstavljamo vam 8 blagotvornih efekata koje unos ribljeg ulja može imati na vaše zdravlje.

1. Pomaže kod zdravlja srca

Jedan od glavnih uzrok smrti širom sveta je bolest srca, ipak, izgleda da je višestruke faktore rizika za srčana oboljenja moguće smanjiti konzumiranjem ribe ili ribljeg ulja. Neke od prednosti unosa ribljeg ulja po zdravlje srca su poboljšanje niva holesterola, smanjennje triglicerida smanjenje krvnog pritiska prevencija plaka

2. Može da pomogne u lečenju i poboljšanju mentalnog zdravlja

Udeo masti u sastavu ljudskog mozga je skoro 60%, pri čemu veliki deo ovih masti čine omega 3 masne kiseline, što ih čini neophodnim za obavljanje normalnih moždanih funkcija. Neka istraživanja sugerišu da osobe sa određenim mentalnim proteškoćama imaju niže nivoe omega 3 u krvi, kao i da ove kiseline mogu da spreče nastanak ili poboljšaju simptome nekih mentalnih stanja.

3. Pomaže kod zdravlja očiju

Kao što je slučaj i sa našm mozgovima, tako se oči se oslanjaju na omega 3 masti i dokazano je da ljudi koji ih ne unose dovoljno omega-3 imaju veći rizik od očnih bolesti. Zdravlje očiju počinje da opada u starosti i može da dovede do starosne makularne degeneracije ili AMD, a uočena je veza konzumiranja ribe sa smanjenjem rizika od AMD-a.

4. Može da ublaži upalu

Upale su sredstvo kojim se imunološki sistem bori protiv infekcija i leči povrede. Hronična upala se, međutim, povezuju sa zdravstvenim problemima kao što su gojaznost, depresija i dijabetes, bolesti srca, dok ublažavanje upale može da pomogne u lečenju simptoma ovih bolesti. Kako riblje ulje ima antiinflamatorna svojstva, ono pomaže u lečenju stanja koja uključuju hronične upale.

5. Poboljšava stanje kože

Koža je najveći organ u ljudskom telu, i ako takva sadrži mnogo omega-3 masnih kiselina, a njeno stanje može se pogoršati tokom života, posebno u starijem dobu ili
usled prevelikog izlaganja suncu. Suplementi ribljeg ulja mogu takođe biti korisni i kod brojnih kožnih poremečaja, kao što su psorijaza i dermatitis.

6. Pomaže u trudnoći

Omega 3 su neophodne za početni razvoj i rast deteta, i veoma je važno unositi ih u dovoljnoj količini, kako u trudnoći, tako i tokom dojenja. Povoljno utiču na razvoj mozga fetusa, razvoj vida kod novorođenčeta i smanjuju rizik od pojave alergija.

7. Smanjuje masnoću jetre

Naša jetra zadužena je za obradu većine masti u telu i može da igra važnu ulogu u povećanju telesne težine. Dodacvanjem ribljeg ulja ishrani mogu se poboljšati funkcije jetre i pomoći u smanjenju količine masti u jetri.

8. Poboljšava zdravlje kostiju

Kako starimo, kosti počinju da gube svoje esencijalne minerale, čime se povečava verovatnoća da će doći do njihovog lomljenja, što može da dovede do stanja kao što su osteoartritis i osteoporoza. Pored kalcijuma i vitamina D, i omega3 masne kiseline su veoma važne za zdravlje kostiju, a oni koji ih redovno unose imaju bolju mineralnu gustinu kostiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *