creativeartmagazine rs - Šta mlade u današnje vreme motiviše da napuste porodično gnezdo i da se osamostale

Osamostaljivanje mladih je uvek aktuelna tema i nezaobilazan proces kroz koji svaka porodica prolazi. Mogućnost pojedinca da samostalno funkcioniše sa sobom podrazumeva i ekonomsku stabilnost, kako bi u potpunosti bio nezavisan i oslanjao se samo na sopstvene resurse. Koncept osamostaljivanja se razlikuje od društva do društva, te se napuštanje porodične kuće u našim krajevima često prolongira.

Različiti faktori poput vaspitanja i kulturoloških navika, ekonomskih prilika u zemlji utiču na odluku o preseljenju, a ušuškanost i sigurnost koje porodično gnezdo podrazumeva presudno je za odlaganje odlaska iz porodične zajednice. Plaćeni mesečni računi i skuvan obrok velika su olakšica u svakodnevnom funkcionisanju, međutim, život u porodičnoj kući ima svoje mane i izazove.

U narednim redovima pročitajte šta je ono što mlade motiviše da se odluče na napuštanje porodičnog doma i koji su benefiti samostalnog života.

Stabilan posao

Osnovni pokretač kada je u pitanju samostalan život jeste finansijska stabilnost, odnosno sigurna mesečna primanja. Prilikom planiranja preseljenja i otvaranja novog životnog poglavlja treba imati u vidu sve troškove koji nas očekuju kada jednom napustimo porodični dom. Mesečni najam stana, računi, namirnice neizostavne su stavke samostalnog života, kojih nismo bili toliko svesni kada smo delili dom sa roditeljima.

Maštanje o osamostaljenju će biti glavna motivacija da potražimo bolju poslovnu priliku ili dodatni posao, a najpouzdaniji i najbrži način za pretragu mogu biti trenutno aktuelni oglasi za posao. Na taj način možemo obezbediti redovan mesečni novčani priliv i podmiriti sve potrebe kada jednom započnemo novu životnu etapu. Takođe, ova vrsta ekonomskog sazrevanja će nas naučiti da bolje sagledamo finansijsku situaciju i planiramo mesečni budžet.

creativeartmagazine rs - Šta mlade u današnje vreme motiviše da napuste porodično gnezdo i da se osamostale 2

Sopstveni prostor

Nedostatak prostora i privatnosti jesu najčesći razlozi zbog koji se mladi odlučuju na odlazak iz porodičnog doma. Život sa roditeljima podrazumeva određena pravila ponašanja koja nas često koštaju komfora, jer nismo u mogućnosti da samostalno donesemo odluku. Pozvali biste prijatelje na večeru, ali nemate dovoljno privatnosti i prostora za druženje, ili vas roditelji ne podržavaju u ideji da usvojite psa, jer ne žele životinju u stanu.

O ovakvim i sličnim pitanjima nećete morati da brinete kada se jednom preselite u sopstveni kutak. Imaćete potpunu slobodu da utičete na sve stavke vašeg stana i izabranog mesta za život. Odluku tada donosite samo vi. Po prvi put ćete biti u prilici da po vašem ukusu uredite novi kutak iz snova, gde ćete se osećati maksimalno udobno i u bilo kom trenutku moći da pozovote prijatelje na druženje.

Želja za nezavisnošću

Koliko god vam se put do osamostaljenja činio izazovnim i teškim, jednom kada iskusite osećaj autonomije i nezavisnosti, nećete se kajati što ste se upustili u ovu nepredvidivu avanturu. Zaboravićete na dosadna kućna pravila i česte svađe oko neispunjenih obaveza. Bićete u mogućnosti da kreirate sopstvena pravila gde vam niko neće remetiti mir i željene planove za vikend.

Sam osećaj da svojim trudom i radom možete sebi da obezbedite kutak po vašoj meri je dragocen i nezamenljiv. Vaše samopouzdanje će biti jače i bićete bogatiji za novo životno iskustvo.

Kada je pravi trenutak?

Idealan trenutak za preseljenje varira od ličnosti i različitih okolnosti, stoga ne postoji magična formula koja će nam dati konačan odgovor na ovo pitanje. Ne treba se osvrtati toliko na starosnu dob, već treba obratiti pažnju na najvažniju stavku i najjači oslonac kada je u pitanju osamostaljenje, a to je finansijska stabilnost. Pre samog odlaska u novi stan, kreirajte plan potrošnje.

Uzmite u obzir vaša mesečna primanja i sve troškove koji vas očekuju. Da li će vaš novi prostor podrazumevati mnogo ulaganja ili ćete ipak morati da podignete kredit? Vrlo je važno imati odgovore na ova pitanja kako biste napravili što precizniji budžet i situaciju učinili što jasnijom. Tako ćete sigurni uploviti u novu etapu zvanu samostalni život.

Činjenica je da odlazak iz porodične kuće predstavlja veliki korak za svakog pojedinca i sa sobom nosi niz neizvesnosti, ali i mnoštvo pozitivnih promena. Budite istrajni u svojoj nameri i verujte svojim sposobnostima – osetićete ogromno olakšanje jednom kada iskusite slobodu samostalnog života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *