1

Istorija tapeta za zid nije samo istorija ukrasnih šara i dizajna. Početkom 16-tog veka, tapete za zid su korišćene za ukrašavanje unutrašnjosti ormara i manjih prostorija u radničkim kućama, a ne u velikim kućama u kojima je živela aristokratija. Ali do početka 20-tog veka, korišćene su svuda, u hodnicima, kuhinjama, kupatilima i spavaćim sobama, kao i u prijemnim sobama, i bile su popularane i u najbogatijim i u najsiromašnijim domovima.

Ipak, upravo je ta popularnost dovela do toga da se tapete za zid smatraju lošim stilom dekorativne umetnosti.

Kako su napravljene tapete?

Mnoge ranije tapete za zid su sadržavale stilizovane cvetne motive i jednostavne slikovne scene kopirane sa savremenih vezova i drugih tekstila.

Štampane su jednobojno, crnim mastilom na malim listovima papira visine oko 40 cm i širine 50 cm. Tek sredinom 17. veka pojedinačni listovi su spojeni u dugačke rolne, razvoj koji je takođe podstakao proizvodnju većih i uvođenje blok štampe, koja je nastavila da se koristi u proizvodnji skupljih tapeta do sredine 20. veka.

U ovom procesu, dizajn je ugraviran na površinu pravougaonog drvenog bloka. Zatim je blok obojen bojom i stavljen licem nadole na papir za štampanje.

Svaka boja je štampana posebno duž cele rolne, koja je zatim okačena da se suši pre nego što se nanese sledeća boja. Igle na uglovima blokova pomogle su štampaču da poravna dizajn. Proces je bio naporan i zahtevao je puno veštine.

Kineske tapete za zid

Jedan od skupljih ukrasa bile su tapete za zid proizvedene u Kini koje su se prvi put pojavile u Londonu krajem 17. veka kao deo veće trgovine kineskim lakom, porcelanom i svilom. Brzo su dominirali tržištem luksuznih zidnih obloga u narednih sto godina. Za razliku od evropskih tapeta, kineski papiri su bili farbani, a ne štampani, i sadržavali su slikovite scene velikih razmera koje se ne ponavljaju. Svaki set radova je sastavljen pojedinačno, ali je dizajn bio podeljen u dve grupe.

Prvi je prikazivao zanimanja i aktivnosti kineskog života, dok je drugi predstavljao veliki broj egzotičnih biljaka i ptica, elegantno izbalansiranih u pejzažu žbunja i drveća, koji je prekrivao zidove čitave prostorije.

Ironično, Kinezi sami nisu koristili tapete za zid i njihovi proizvodi su pravljeni isključivo za izvoz. Preciznost i sofisticiranost njihovih boja, kao i naturalizam i detalji njihovog dizajna postavili su nove standarde u proizvodnji tapeta i postavili ih kao luksuznu dekoraciju koja je veoma tražena.

Međutim, njihova reputacija je bila takva da su evropski proizvođači ubrzo proizvodili štampane i ručno obojene imitacije.

Tapete za zid sada

1960-e i 1970-e predstavljale su vrhunac za mnoge proizvođače tapeta kada je prodaja bila jaka, a dizajn bio hrabar i moderan. Ali naftna kriza 1973. godine dovela je do značajnog smanjenja veličine industrije proizvodnje tapeta širom sveta, sa mnogim firmama koje su prestajale sa radom ili su ih preuzele velike međunarodne korporacije.

U skorije vreme, međutim, tapete za zid su doživele preporod. Moda dekoracije zidova podstakla je ukus za veće, atraktivnije šare, dok su razvoj digitalne štampe i oživljavanje sitoštampe omogućili umetnicima i slobodnim dizajnerima da se uključe u rad, što je pomoglo da tapete za zid postanu deo svakog modernog i kreativnog prostora u 21. veku.

Pozivamo vas da pogledate paletu proizvoda DekorDoma i uverite se kakve su sve aktuelnosti na polju tapeta danas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *