Nepravedno zanemaren i zapostavljen prostor u svakom domu prilikom renoviranja i adaptacije je hodnik. Mnogi ipak smatraju da je uravo on ogledalo svake kuće i da uređenje njegovog enterijera treba i te kako da bude predmet razmišljanja.

1

Ovaj prostor treba da bude maksimalo efikasan, dekorativno efektan i praktičan jer svi članovi domaćinstva imaju potrebu za njegovom svakodnevnom upotrebom. Iako se tu ne zadržavamo i ne provodimo veći deo vremena, kroz predsoblje moramo proći svaki put kada ulazimo ili izlazimo iz kuće ili stana.

Predsoblje predstavlja i prvu prostoriju koju gosti posete prilikom dolaska i ona i te kako utiče na prvi, ali i celokupan utisak o domu u koji dolaze.

OGLEDALO MOŽE VIZUELNO POVEĆATI PROSTOR

Pored osnovnog nameštaja koji većina predsoblja i poseduje, a koji se odnose na cipelarnike, garderobere i čiviluke, postoji još nekoliko sitnica koje se tu mogu naći.

Jedna od njih je i postavljanje ogledala ukoliko ga do sada niste imali jer ona koja su većih dimenzija mogu vizuelno povećati prostor koji obično i nije tako veliki. Neki garderoberi i cipelarnici već imaju ogledao kao sastavni deo tog komada nameštaja što može biti veoma praktično. Ukoliko ih vaši komadi nameštaja ne poseduju, preporučuje se kupovina istog.

Ogledalo se može postaviti na zid, može biti različitih dezena, oblika i ramova koji se uklapaju sa ostatkom enterijera.

ODABIR ADEKVATNE STAZE ZA HODNIK

Podloga koja će prekrivati pod je takođe od izuzetnog značaja. S obzirom da se obično radi o pločicama jer su najzahvalnije za održavanje, kada je hladno vreme bilo bi dobro da na njih budu postavljene staze za hodnik. Osim toga, staze za hodnik su odličan i logičan izbor i kod laminata ili parketa jer omogućavaju njihovo lakše održavanje.

U oba slučaja prednosti staze za hodnik su mnogobrojne, te pored zaštitne funkcije one imaju i praktičnu funkciju, ali i dekorativnu. Svojim interesantnim šarama, bojama i oblikom staze za hodnik mogu oplemeniti ovaj prostor na jedinstven način.

Staze za hodnik su praktične podne prostirke koje bi trebalo da budu lako perive jer se koriste za mesto koje je podložno prljanju jer se tu nalazi obuća koju koristimo.

Praktične su i mogu se naći u raznim dezenima, bojama i dimenzijama pa je lako odabrati savršen model za svoj dom.

DAJTE PROSTORU LIČNI PEČAT

Ovaj prostor je obično malih dimenzija i zato treba imati mere i težiti balansu kada je u pitanju njegovo opremanje. Nikako ga ne treba pretrpavati sa stvarima jer to vizuelno ne izgleda lepo niti uredno.

Unošenjem vaze sa omiljenim cvećem u ovaj prostor, ili druge vrste saksijskog bilja možete uneti potrebnu svežinu i vedrinu uz minimalno remećenje reda i balansa. Sličan efekat postiže se i odabirom adekvatnih komada umetničke slike ili kolaža porodičnih fotografija koje mogu biti postavljene na slobodan zid i koje se uklapaju sa nameštajem i bojama prostorije. Svakako sve ove komade treba uklopiti sa ostalim predmetima, posebno sa stazom za hodnik.

Malo veći poduhvat bio bi da se na jednu stranu zida postave svedene i skladne dekorativne tapete. Inače se preporučuju zidovi i tapete svetlijih boja jer će one učiniti da prostor izgleda veće i prozračnije. A najveća dubina prostora postiže se kada se zid naspram ulaznih vrata okreči u nešto taminiju nijansu u odnosu na ostale.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *