Uživanju u porodičnom životu mogu doprineti različite aktivnosti i ideje koje roditelji sa decom mogu da rade. Pored odlaska u prirodu – na reku, botaničku baštu ili obližnji park ili ako je u pitanju poseta nekoj kulturnoj instituciji i manifestaciji – lutkarskom pozorištu, muzeju, bioskopu može biti inspirativna.

Za roditelje koji više vole da svoje slobodno vreme provode kod kuće sa decom zajednička akcija sredjivanja stana (dete sredjuje svoje igračke ili svoj radni sto), priprema kolača ili večere, večernje čitanje knjiga ili uradi sam projekti su idealne podsticajne aktivnosti. Pored razvijanja bliskosti medju članovima porodice, podstiče se i saradnja, maštovitost, inteligencija, odgovornost, inicijativa,  komunikacija,… 

Uradi sam aktivnosti koji slede omogućavaju kvalitetno provodjenje vremena svih članova porodice. Rezultat nekih od ponudjenih uradi sam aktivnosti može biti ne samo zabava i igra već i koristan, praktičan predmet. Sve što vam treba je nešto od školskog pribora (ukoliko vam je potrebno opremanje, školski pribor možete nabaviti ovde .

Hrana za ptičice od hleba i semenki

Lep uradi sam projekat je da se zajedno sa decom napravi hrana za ptičice od hleba i semenki. Prvo je potrebno da se izdubi uz pomoć modle parče hleba I da se taj izvadjeni deo u obliku srca, trougla, zvezde namažete puterom. Nakon toga se na puter lepe semenke koje jedi ptice. Na kraju “ručak” za ptičice treba uz pomoć neke vrpce treba okačiti na prozor ili kučiću za ptice.  

Lepeze za vrele letnje dane

Za vreme leta igrajući se sa decom možete napravite lepeze kojima ćete se kasnije hladiti. Od papirnih tanjira, štapića od sladoleda, lepka, flomastera i bojica se prave ove lepeze. Potrebno je da papirni tanjir isečete na pola. Svaka polovina će biti jedna lepeza na koju ćete dodati po dva ukrštena štapića koji će biti držači. I tanjir i štapiće naravno pre toga ukrasite po svojoj volji. 

Ukrasni akvarijum 

Interesantnu dekoraciju u vašem stanu može predstavljati akvarijum koji se napravili od jedne veće prazne tegle. U teglu možete staviti različite školjkice, morsku zvezdu, kamenčiće, veštačku travu i igračkice u obliku riba, pričvrstiti ih lepkom i naravno na kraju dodati obojenu vodu. 

Pozorište lutaka 

Divno popodne možete provesti sa svojom decom ako sa njima napravite improvizano pozoriše lutaka. Na drvene štapiće za roštilj zalepite već isečene i obojene likove vaše buduće pozorišne predstave – ribe, ajkulu, konja, slona, siluete kraljice i kralja, dečaka i devojčice,… Nakon pravljenja ovih marioneti predstava može da počne. Uživajte u pozorišnoj magiji koju ćete sami napraviti sa decom igrajući predstavu po vašoj zamisli. 

Lego grad od papira

Koristeći papir, kartonske kutije od različitih manjih proizvoda, rolne toalet papira i bojice, flomastere, makaze i lepak  napravite mali grad za lego figurice.

 

Skulpture od kamenčića

Od kamenčica koje ste doneli sa poslednjeg letovanja možete praviti raznorazne figure. Možete ih obojiti, iscrtati na njima šta želite, zalepiti oči, brkove, kombinovati ih i napraviti životinje (gusenica, bubamara, sova,mišiće ..) čovečuljke, kaktuse, voćkice,…  I sa njima posle ukrasiti saksije, činije, police sa knjigama,..  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *