biljke biljke

Perlit za cveće se u baštovanstvu primenjuje kao dodatak zemljištu koji je odličan za gajenje ukrasnih biljaka, posebno za oživljavanje biljaka. U perlitu za cveće je mnogo minerala u jednom grumenu, zato nije čudno što je najbolji za oživljavanje biljaka.

Najveći procenat, čak 78% u perlitu je silikat, najrasprostranjeniji mineral u Zemljinoj kori. Perlit se izdvaja iz vulkanske stene, i izlaže temperaturi od 1000°C, pa na tako visokoj temperaturi dolazi do neke vrste njegove eksplozije i zapremina postaje 20-40 puta veća. Pošto sirovi perlit sadrži do 5% kristalne vode, prilikom zagrevanja ona isparava, stvara bezbroj mehurića, neku vrstu šupljina koje obezbedjuju perlitu izuzetne karakteristike, poput porozne strukture, male težine i bele boje po kojima se on i te kako razlikuje od ostalih vulkanskih stena.

Šta perlit čini nezamenljivim dodatkom zemljištu?

Kada primenjujete perlit za cveće treba da znate da je ekološki čist i manje štetan po biljke i okolinu od stimulatora rasta, a zbog svojih hemijskih osobina on nije pogodan za razvoj patogena, a to isključuje razvoj biljnih bolesti. Perlit je hemijski neaktivan u dodiru sa pesticidima i rastvorima mineralnih djubriva, a pošto je pH neutralan, on odgovara većini biljaka.

Kako perlit utiče na oživljavanje biljaka?

Saksijsko cveće nije jednostavno negovati, nekada nam se čini da bez razloga uvene, izgubi život, pa se mučimo da ga oživimo. Perlit za cveće je odlična supstanca za oživljavanje cveća, zato što saksijskom cveću pruža odličnu drenažu, sa perlitom u saksiji, korenje se ravnomernije rasporedjuje, a zemlja je prozračnija što doprinosi tome da biljke primaju dovoljno kiseonika, pa se zbog toga razvijaju aktivnije i obilnije cvetaju. Prilikom zalivanja perlit upija vlagu i njegova masa može da se poveća i do četiri puta, a onda u manjim segmentima daje vodu biljci. Za oživljavanje biljaka podjednako je važno i reflektujuće svojstvo perlita, s obzirom da je u gornjem sloju zemljišta on odbija ultra-ljubičaste zrake i tako se zemljište ne pregreva, a koren se štiti od isušivanja. Biljka na ovaj način zadržava stabilan temperaturni režim. Iz ovih razloga je cvećarstvo oblast u kojoj je perlit izuzetno tražen, posebno za biljke sa oslabljenim korenovim sistemom.

Perlit kao dodatak za klijanje semena i okorenjivanje reznica

Perlit za cveće je odličan materijal za klijanje semena saksijskog cveća, ali se on naravno koristi kao dodatak supstratu. Perlit za cveće nije hranljivi rastvor, iz tog razloga je potrebno dodavati mineralna i organska djubriva, da bi se stvorila mikroflora u kojoj će semenje, a kasnije i biljke bujati. Za semena koja se prilikom klijanja ne smeju pokrivati zemljom, a osetljiva su na svetlost, koristi se perlit, on je baš idealan za biljke sa plitkim korenovim sistemom. Za klijanje semena i uzgoj cveća sa daljim transportom u prodaju, perlit za sveće se dodaje tresetu u razmeri 1:1. U kombinaciji sa tresetom perlit podsiče seme da se pokrene iz stanja mirovanja, a slično deluje i na okorenjivanje reznica, podstiče da se razvija njihov korenov sistem. Perlit za cveće ima višestruku namenu i odličan je mineralni dodatak koji se široko primenjuje u cvećarstvu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *