kamenje

Odličan – i lep i praktičan – izbor pri uređenju bašta jeste upravo dekorativni kamen, bilo da pravimo ogradu, formiramo staze ili ukrašavamo žardinjere, jer će eksterijeru udahnuti notu jedinstvene estetike.

MATERIJAL ZA SVA VREMENA

Budući da je čvrst i postojan, kamen predstavlja prirodni materijal izuzetnih performansi, koji uspešno odoleva i zubu vremena i različitim atmosferskim uticajima. Sa druge strane, njegova je obrada toliko usavršena da se od njega mogu praviti kako velike površine, tako i najfiniji detalji: njime se mogu ovaplotiti najrazličitije ideje i kreacije u enterijeru i eksterijeru. Zahvaljujući neodoljivoj teksturi, jednostavnoj formi i mahom neutralnim bojama, ukrasni kamen uklopiv je u svaki stil uređenja, od onog obeleženog tradicionalnošću, do minimalističkog.

U SKLADU SA OKRUŽENJEM

Ukrasni kamen u sebi nosi obeležje minulih vremena, simbolizuje snagu i lepotu prirode, predstavljajući materijal koji je svojom lepotom, kao i kvalitetom, čak i danas nenadmašan i čija je modernost neminovna. Stoga u kućama može biti deo svih prostorija, kao zidna ili podna obloga, te ukrasni detalj, a svoju primenu posebno nalazi u baštama. U kombinaciji sa zelenilom, posebno sa drvenim elementima poput terasa ili baštenskog nameštaja ili garniturama i ogradama od kovanog gvožđa, kao i različitim osvetljenjem, biva u svom idealnom okruženju. Prirodna hladnoća i estetska dominantnost, kao i svedeniji tonovi, poput sivkastih ili braonkastih, čine kontrast sa toplinom trave i cveća, odlično se uklapajući i sa fasadom i drugim detaljima. Njegovim izborom stvara se prava igra svetla i boja, koji su krajnje ipak u neprikosnovenom saglasju.

ŠIROKA NAMENA

U zavisnosti od ličnog ukusa, preferencija i raspoloživog prostora, opredelićemo se kako ćemo iskoristiti ukrasni kamen za dvorišta. Pre svega, važno je odlučiti se za vrstu ukrasnog kamena, koja je prevashodno uslovljena njegovom namenom, pa otuda možemo birati mermer, granit, travertin, struganik i druge. Štaviše, i način obrade, kao i njegova boja, zavise od toga gde bismo ga postavili, ali i od stila uređenja, te i utiska koji želimo postići. Bilo lomljeni ili sečeni, tj. glatko obrađeni, vrlo je dekorativan i praktičan element, odnosno deo fasade, posebno cokle, ograda, fontana. Njime se i popločavaju staze, terase, prostor oko bazena. Mogu se formirati mnogi oblici, kombinovati različite boje i forme kamenih površina.

JEDINSTVENA DEKORACIJA

Posebno je zanimljivo što ukrasni kamen za dvorišta može biti sastavni deo stilizacije travnjaka i cvetnjaka, žardinjera i prostora oko drveća i žbunja. Osim što i tada ima funkcionalnu ulogu – štiti zemlju od pojave korova, sprečava da se zadrži vlaga, on je pre svega vrlo zanimljiv i efektan dekor. U tu svrhu najviše se koriste takozvani beluci, naročito oni bele boje, mada su vrlo interesantni i sivi, žućkasti, crvenkasti. Upotreba belutaka vrlo je atraktivna i delotvorna jer se njome naročito ističe bilje, a sam prostor dobija na modernosti, deluje uredno, čisto i autentično. U zavisnosti od površine prostiranja belutaka, pod njih se, radi sprečavanja nicanja korova i prodiranja štetočina, postavlja i podloga.

Koju god vrstu ukrasnog kamena da izaberemo, boju, oblik i namenu, izvesno je da će on našem dvorištu doneti specifičan šarm: učiniće ga modernim i jedinstvenim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *