Možda roditeljima deluje prerano, ali dečiji stomatolg savetuje da bi mu trebalo prvi put u posetu otići pre nego što dete proslavi prvi rođendan. Tada će vas izabrani lekar uputiti kako da pravilo vodite računa o higijeni i lečenju nekog problema ako se pojavi.

Glavni i osnovni uslov za pravilan razvoj zuba kod deteta svakako je ishrana samog deteta. Dečiji stomatolog će vam pomoći u samom režimu ishrane i kako da taj režim sprovodite. Naime, veoma je važno da se smanji količina šećera kod dece, a da se se slatki sokovi razblažuju sa vodom.

Neophodno je da se u ishrani koriste voće i povrće koje će doprineti pravilnom razvoju deteta, a samim tim dete će unositi i dovoljnu količinu vitamina i minerala. Koliko je neophodno za očuvanje imuniteta i zdravlja unositi voće koje sadrži vitamin C, toliko je važno i za negu zuba konzumirati voće bogato vitaminom C. Manje ovog vitamina u organizmu može dprineti da vaši zubi budu meki i osetljivi, zato pažljivo birajte namirnice koje će koristiti i vašem zdravlju i vašim zubima.

stomatolog-compressed

Dečiji stomatolog – trauma iz detinjstva

 

Bez obzira da li ste mlađi ili ste srednjih godina, strah od zubara ne zna za godine. Zašto nastaje strah to je teško objasniti. Kod nekoga to je strah od bola, neko ima traumu iz detinjstva, a nekome smeta sam higijenski miris ordinacije i atmosfera koja u njoj vlada. Kako da nemate traume iz detinjstva?

Jako je važno kakav će odnos na početku uspostaviti dečiji stomatolog i vaš mališan. Ukoliko se doktor potrudi da zabavi dete i učini sam pregled zanimljivijim, dete neće imati negativan stav od samog početka. A koliko je važna i dentalna higijena uvek će vam na to skrenuti pažnju svaki dečiji stomatolog, kao i na to šta je ključno u teoriji, a gde se teorija i praksa razilaze.

Najpre je neophodno prilagoditi četkicu za zube dečijem uzrastu, zatim i pastu. Ono što bi dečiji stomatolog mogao da sugeriše kao dobru prevenciju za neke probleme poput stvaranja karijesa, jeste koriščenje konca za zube. Konac za zube mališani bi trebalo da koriste pod nadzorom roditelja, jer svakako on nije za igru. Naravno, ukoliko dođe do nekog problema sa zubićima poput lomljenja zuba, neophodno je odmah se obratiti svom doktoru. Imajući u vidu da prvo izlaze mlečni zubi, ukoliko je moguće takav zub treba popraviti. Naime, što je duže u vilici mlečni zub, on će pomoći da se mesto za stalni zub lepo formira.

Međutim, dete kao dete, nemirnog duha i živahne prirode može dovesti roditelje u nezgodnu situaciju tako što će svojom nestašnošću napraviti neki problem i tako možda pri padu polomiti mlečnizub. U takvim situacijama je neophodno da roditelj detetu objasni i pripremi ga za odlazak u stomatološku ordinaciju i susret sa svojim doktorom. Najpre, treba smireno mališanu pojasniti da će čika doktor majstor za popravku zuba i da neće ništa boleti, jer je on za to stručan. Tako ćete suzbiti strah deteta i učiniti da ono veruje ne samo vama nego i svom doktoru, a poverenje je ključ za uspešno suzbijanje straha.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *