Da li ste znali da je Ričard Nikson jedini predsednik Sjedinjenih Američkih država koji je podneo ostavku na tu funkciju?

Ukoliko znate, onda znate i da je njegova ostavka posledica čuvene afere Votergejt, koja je promenila mnoge stvari u politici, a danas se o njoj može čitati i u udžbenicima. Oni kojima nisu poznati detalji ove afere, znaju ili su bar čuli za nju. Skandali koji prate političare mogu biti u vezi sa različitim stvarima. Konkretno ovaj skadal i afera su bili u vezi sa korišćenjem prisluškivača i prisluškivanjem i sabotiranjem političkih protivnika.

U nastavku predstavljamo nekoliko zanimljivih detalja u vezi sa ovom aferom.

Novinari koji su otkrili aferu imali su doušnika

Hrabri i pre svega posvećeni novinari su uspeli da otkriju sve ono što je Nikson nalagao da se uradi i sve što je radio. Naime, oni su istraživali ovu temu, imali su neke sumnje, znali su o čemu se tu tačno radi, iako nisu imali sve detalje i dokaze. Međutum, ne može se sa sigurnošću reći da bi novinari uspeli da otkriju ovu aferu da nisu imali pomoćnika i to pomoćnika koji se nalazio ni manje ni više nego u kabinetu predsednika Sjedinjenih Američkih Država Ričarda Niksona. Uz njegovu pomoć uspeli su da dođu do svih važnih informacija i da prikupe opipljive dokaze, koje su dalje mogli da koriste u svojim tekstovima. Tu su bili svi dokazi u vezi sa postavljanjem prisluškivača, prisluškivanjem, samom špijunažom, ali i sabotažom. Mnogi detalji su isplivali u javnost tek pre desetak godina, kada se i saznalo da je doušnik bio zamenik tadašnjeg direktora FBI Mark Felt.

Nikson nije želeo da prizna krivicu

Iako je podneo ostavku, usled brojnih pritisaka, Niskon nikada nije želeo da prizna krivicu. On je bio pošteđen bilo kakve kazne, ali su zato svi njegovi saradnici bili kažnjeni. Dokazi da je on koristio prisluškivače, da je pokušao čak ovu aferu da baci u drugi plan, tačnije da je zataška, su bili sasvim evidentni, međutim, interesatan detalj jeste da on to javno nikada nije priznao. Međutim, činjenica da se ipak povukao sa mesta predsednika države dovoljno govori o razmerama ove afere.

Afera je dobila naziv po hotelskom kompleksu

Ne zove se ova afera slučajno Votergejt. Votergejt je hotel, tačnije kompleks hotela, gde se nalazila kancelarija Demokratske stranke, čije je članove Nikson želeo da špijunira i prisluškuje. Jedna mala greška je dovela do toga da osobe koje su pokušale da po ko zna koji put instaliraju prisluškivače u tim prostorijama, budu uhapšene. I od tog trenutka kreće da se odmotava klupko. To naravno nije bio i jedini put, jer su navodno postojale i trake sa svim snicima razgovora i dešavanja iz tih kancelarija.

Afera je ekranizovana

Iza svih dobrih filmova uglavnom stoje sasvim realne priče. Tako je i u ovom slučaju. Tačnije, po ovoj aferi je snimljen i film pod nazivom „Svi predsednikovi ljudi“. Pre toga, novinari koji su otkrili aferu su napisali i knjigu, koja nosi isti naziv i po kojoj je i snimljen film.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *