Da li ste znali da je za svaki trening neohodno izabrati adekvatnu odeću? Naravno, ne mislimo kako ćete da kombinujete boje i stilove i da li ćete imati čitavu najnoviju kolekciju neke sportske opeme, već želimo da ukažemo da je najvažnije kakvu ćete obuću nositi dok vežbate. Naime, da  biste smanjili rizike od stvaranja povreda, nabitnije je da odaberete pravu obuću za trčanje. Neko će pomisliti da to nije važno i da može nositi iste patike dok igra fudbal ili dok šeta sa prijateljima, međutim to nije baš tako. Neudobna i neprilagođena obuća može stvoriti dodatni pritisak na vaša stopala i stvoriti žuljeve i različite povrede, tako da dobro razmislite pre nego što kkrenete na trening u čemu ste pošli.

Treba razbiti zabludu o tome da tvorci mnogih brendova samo izmišljaju pa kreiraju te patike za trčanje, te za hodanje, te za tenis, pa za rukomet i druge sportove, jer je obuća za trčanje specijalno projektovana i ima specifičnu namenu.

Ko se ne razume toliko u namenu obuće, neka onda obrati pažnju po čemu se patike razlikuju. Neke, recimo, imaju niži prednji deo od zadnjeg, neki modeli su skuplji, neki jeftiniji, neke patike su dublje, dok pojedini modeli imaju veću masu.

Sigurno se pitate koje bi to bile prave karakteristike dobrih patika za trčanje. Ako ste mislili da sigurno nećete pogrešiti ukoliko izdvojite veliku sumu novca, ne zavravajte se. Na neke modele ne morate potrošiti čitavo bogatstvo, tako da ipak dobro osmotrite ponudu i izaberite pravi model za trčanje. Plitka, stabilnog đona i nižeg prednjeg dela, idealna je patika za trčanje.

zena trči

Adekvatna i prilagođena obuća za dobar osećaj tokom trčanja

A šta je to što bi još trebalo da je odlikuje? Naime, važno je da sami ulošci u patikama budu udobni, pa kvalitetniji modeli imaju anatomski uložak koje sprečava bol prilikom udara o zemlju. Da bi prilikom trčanja peta lepo prijanjala uz uložak, neophodno je da sintetičko platno čini postavu unutar patika. Koliko je važan sam đon pete, toliko je bitno i da zadnji deo patika bude stabilan, jer upravo ovaj deo treba da amortizuje udare u stopalo.

Na prednjem delu patika treba da bude ojačana, jer se tako stvara potpora za prste, a čitav prednji deo trebalo bi da bude sačinjen tako da ima dovoljno mesta za pomeranje prstiju, jer tokom trčanja dolazi i do širenja stopala. Prednji đon bi trebalo da bude tanak. Da bi se lepo povezali prednji i zadnji deo patike neophodno je da srednji đon ima delove koji će sprečiti uvrtanje patika, a zahvaljujući dobrom srednjem đonu dolazi do manjeg udara.

Naravno, svaka patika za trčanje neizostavno ima pertle, a upravo zahvaljujući njima delovi ove obuće postaju kompletni. Varijacija, kombinacija i modela je mnogo, baš kao i brendova. Nije važno za koji ćete brend da se odlučite, jer ih zaista danas ima puno na tržištu, bitno je da se vi osećate udobno tokom trčanja. Nije važno da li ćete izabrati najnoviji ili najskuplji model ili ćete pak izabrate model najboljih karakteristika, važno je da se dobro osećate i da je vašim stopalima udobno dok trčite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *