Izvođenje građevinskih radova ne mora da bude uvek komplikovano, pogotovo kada su u pitanju radovi na velikim visinama.

construction-worker-495373_1280-compressed

Perfekcionisti u svom poslu svesni su visokog rizika i ovakvim radovima pristupaju isključivo uz dobru obuku, mere zaštite i sveobuhvatnu pripremu. Najčešće su u pitanju tesari, moleri, monteri i krovopokrivači koji se služe sa mašinama i građevinskim skelama namenjenim za rad na visini, ali i profesionalni alpinisti koji poseduju savremenu opremu za različite radove. 

Mašine za izvođenje radova na visini

Koji god majstor da je u pitanju, za obavljanje radova na visini upotreba određenih mašina poput teleskopskih korpi, električnih platformi i viljuškara čini se kao neizostavna. Uz pomoć njih moguće je prilikom montaže ili finih radova koji se tiču građevine biti fleksibilan i imati lakšu dostupnost pojedinim mestima. Međutim, kada su u pitanju velike visine umesto mašina za izvođenje radova prevashodno se koriste građevinske skele.

Građevinske skele – fasadni i krovni radovi

Zidanje ili renoviranje bilo kakve građevine zahteva uglanom radove na fasadi i krovu. Za sve sanacije fasade i krovnih pokrivača mogu se koristiti građevinske skele. One su dizajnirane na takav način da omogućavaju radnicima složenije pokrete jer povećavaju stabilnost. Treba napomenuti da postoji više vrsta građevinskih skela i to prema nameni građevinskog rada i visini na kojoj se taj rad obavlja. Uglavnom su dizajnirane od čeličnih cevi kako bi se lako mogle demontirati a zatim iznova koristiti. Građevinske skele su toliko korisne da su sastavni deo gotovo svih arhitektonskih radova i složenih konstrukcija u dižinu i visinu, pa čak i do 50 metara. Iako naizgled građevinske skele za oči neupućenog posmatrača deluju kruto i kao da svakog momenta mogu da se prevrnu, one su dobro povezane i pričvršćene pa mogu trpeti određena opterećenja. Ipak, ne treba zaboraviti na mere predostrožnosti i odgovornost radnika prilikom obavljanja poslova na velikim visinama. Rad na visini zahteva da se zaštiti područje gradilišta i proveri stanje celokupne konstrukcije pre započetog posla, a zatim da se u toku radova koriste sigurnosni pojasevi i druga oprema. Pored upotrebe mašina namenjenih za rad na visini i građevinskih skela, pojedine radove je moguće obavljati uz pomoć profesionalnih alpinista što je u značajnoj meri manje bučno i iziskuje manje utrošenog vremena za obavljeni posao. 

Radovi na visinama i alpinistički pristup 

Kada su u pitanju tesarski radovi na visinama, zatim, zamene oluka, crepa, postavka termoizolacije, klima uređaja, svetlećih reklama, malterisanje, čišćenje staklenih površina, uklanjanje snega i leda sa krova i drugi slični radovi, moguće je angažovati alpinističke profesionalce za razne građevinske pozicije. Zahvaljujući užadima, šlemu, sigurnosnom pojasu i dobrom penjačkom iskustvu, alpinisti u industriji i građevinarstvu lako mogu da se spuštaju i penju premeštajući se s jednog mesta na drugo i obavljajući u vazduhu najrazličitije poslove efikasno. Teško je zamisliti da neko zarađuje tako što „visi na koncu“ stavljajući svoj život na test. Ali, ne samo ovaj posao već i mnogi drugi naizgled bezazleni poslovi koji se tuču građevine i rada na visini mogu biti opasni i kritični po život. Bez bezbednosnih provera i jake posvećenosti rad na visini ne treba ni započinjati. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *