Kada klijenti krenu da odlaze od vas, čini se iz čista mira, ispostavi se da to nije baš tako iznenada i da nezadovljstvo obično traje već neko vreme.

Verovatno postoji neki razlog, a ako niste na vreme ostvarili dobru komunikaciju sa klijentima, vrlo je moguće da taj razlog nikada nećete ni saznati. Naravno postoje oni klijenti koji su otvoreni i koji će vam i otvoreno reći o čemu se tu radi, zašto vas napuštaju i zašto eventualno žele da pređu kod nekog drugog.

crm softveri

Sa druge strane, mnogi klijenti i neće baš želeti da vam kažu, jednostavno neće trošiti vreme na vas, a neki će čak i biti ljuti zbog nekih vaših postupaka. Klijenti su najvažniji za opstanak i napredak vašeg biznisa i zato treba naći odgovarajući način komunikacije sa svakim klijentom. A evo i koje greške se najčešće prave u odnosima sa klijentima:

GREŠKA 1: Nedovoljno informacija o klijentima

Prvi i osnovni problem svih vlasnika kompanija jeste taj što uglavnom nemaju dovoljno informacija o klijentima. Tačnije, nemaju prave informacije, neophodne za kvalitetan odnos i kreiranje odgovarajuće ponude. I tu odmah na početku nastaje problem, koji se kasnije jako teško rešava. One kompanije koje od početka prikupljaju sve važne informacije o klijentima, vode računa o njihovim kupovinama, o njihovim aktivnostima, one imaju „keca u rukavu“, jer poznaju način na koji razmišljaju i kakve su potrebe klijenata. Ovde pri tom ne mislimo na neke informacije lične prirode, već informacije koje se odnose na poslovanje i potrebe koje se tiče proizvoda i/ili usluga koje oni nude. Obično te kompanije koriste CRM rešenja, odnosno CRM softvere, koji upravo služe da se bolje upravlja odnosima sa klijentima. Tačnije – da se prikupljaju, čuvaju i analiziraju potrebni podaci. Kada sve te informacije imate u CRM softveru, onda je vrlo lako napraviti strategiju i to naravno za svakog klijenta posebno. U tome i jeste poenta.

GREŠKA 2: Ne prati se nezadovoljstvo klijenata

Sasvim je logično da kada nemate konkretne informacije o klijentima, sabrane na jednom mestu, onda ne možete da pratite njihovo zadovoljstvo, odnosno nezadovoljstvo vašom ponudom. Sa druge strane, oni koji imaju CRM softvere, mogu tačno da procene u kojem trenutku krene da opada interesovanje klijenata za neki njihov proizvod ili generalno mogu da procene u kojem trenutku postaju nezadovoljni. Tada kreću u akciju i vrlo lako mogu na osnovu njihove istorije da otkriju o čemu se tačno radi i kako mogu da unaprede sve to.

GREŠKA 3: Fokus isključivo na sticanju novih klijenata

Velika je greška ukoliko se firme i kompanije u poslovanju fokusiraju samo na traženje novih klijenata, dok trenutne klijente zanemaruju. Treba da cenite klijente koje imate i to posebno one verne i odane klijente, koji su uz vas godinama. Znate li koliko je teško izgraditi odnos poverenja sa novim klijentima? Ako tako dobar odnos imate sa trenutnim klijentima, zašto ih onda ostavljate po strani? I u ovom slučaju će vam pomoći CRM rešenja, koja će vam dati predstavu o tome čime su vaši klijenti zadovoljni, ali će vam dati i neke dodatne informacije u vezi sa tim kako možete da ih još više pridobijete.

GREŠKA 4: Isto ponašanje prema svim klijentima

Klijenti osete kada se prema njima ponašate kao i prema svim ostalim klijentima. Klijent želi da oseti da je on poseban. Osetiće da je poseban u onom trenutku kada mu predočite šta sve znate o njemu, kada mu date do znanja da uvažavate njihovo mišljenje i da ništa ne zaboravljate. I ovaj odnos je opet zasnovan na prethodnim informacijama koje imate o njima, a koje su pohranjene u CRM softveru. Suština je da vaš pristup treba da bude prilagođen svakom klijentu ponaosob.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *