Svi smo svedoci toga kako je poslednjih vek doneo ogromne promene i ljudskoj svesti, ljudskom funkcionisanju, a kako je sve to dovelo do brojnih promena u životu čoveka, te na koje se sve načine olakšao život svakoga od nas.

Kada bi se pravio spisak svih bitnih izuma verovatno se ne bi dugo završio, ali je sigurno da bi se na tom spisku našli i pronalasci koji se tiču načina grejanja i hlađenja prostorija, bilo da se one koriste kao životni, poslovni ili prostor neke druge namene.

Jedno veoma praktično, na prvi pogled čak i malo čudno, ali sigurno sasvim jednostavno i dobro rešenje za sve to, jesu toplotne pumpe koje se iz godine u godinu sve više koriste i koje sve više zamenjuju poznate peći koje koriste električnu energiju, šporete na drva, kotlove i sve ostale poznate načine grejanja.

Šta su to toplotne pumpe?

Baš kao što im ime i kaže, radi se o pumpama koje na vrlo jednostavan način prenose toplotnu energiju iz jedne sredine u drugu.

Na primer, toplotne pumpe koje koriste energiju iz podzemnih voda, toplotu dovode iz njih u jednu zatvorenu sredinu, nebitno da li se radi o kući, stanu ili nekoj firmi, te se na taj način zagreva celokupna kvadratura. Pri tome, toplotne pumpe koriste samo do 20 % električne energije, što ih čini najekonomičnijim načinom grejanja u savremenom dobu. Međutim, iako se nazivaju toplotne pumpe i uglavnom su rešenje za kojim se posegne upravo zbog grejanja i zimskih meseci, toplotne pumpe menjaju i rashladne klima uređaje u toku letnjih meseci.

Kako iz spoljašnje sredine dovlači toplotnu energiju u određene prostorije, tako iz zatvorene sredine izvlače sav topao vazduh koji smeta i izbacuje ga u spoljašnju sredinu, pa nakon njihovog  ugrađivanja više nećete imati potrebu za klimama i sličnim uređajima.

Vrste toplotnih pumpi

Kao i kod većine uređaja za zagrevanje i hlađene, postoje različite vrste koje se koriste za ugrađivanje u određenim prostorima.

Razlika koja doprinosi postojanju nekoliko vrsta toplotnih pumpi ogleda se u tome šta jedna toplotna pumpa koristi da bi dobila toplotnu energiju, odnosno, odakle, iz koje sredine je izvlači.

S obzirom na to, postoj dva osnovna tip toplotnih pumpi, a to su toplotne pumpe vazduh – vazduh, te toplotne pumpe voda – voda, naravno, jer energiju izvlače iz vazduha, odnosno vode. Pored njih, postoje i njihove kombinacije, vazduh – voda i voda – vazduh. To koje će se toplotne pumpe ugraditi u određenom prostoru koji je namenjen za život, za poslovanje ili nešto drugo, zavisi isključivo od položaja, predispozicija prostorija, te zahteva klijenata, a na kraju šta će se ugraditi odlučuju oni koji su najstručniji za ovu vrstu uređaja i za ovakav način grejanja i klimatizovanja uopšte.

Primera radi, toplotne pumpe koje toplotnu energiju izvlače iz vode, odnosno, kada se radi o tipu toplotne pumpe voda – voda, koriste se podzemne vode  čija je temperatura tokom cele godine konstantna, te se kreće od 14 do 16 stepeni Celzijusovih.

Pumpe preuzimaju energiju iz tih voda, te je i šalju natrag u tu istu vodu. Voda koja se koristi prolazi kroz razmenjivač toplote, onda kroz kompresor i kondenzator, te se onda određene prostorije ispunjavaju toplim ili hladnim vazduhom, naravno, u odnosu na trenutne potrebe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *