Špijuniranje putem savremene tehnologije u današnjici doživelo je potpunu ekspanziju.

computer

Pod špijunskim nadzorom može biti svako, a najčešće su to javne ličnosti, poslovni ljudi i bračni partneri.

Bezbednost u današnjici

Privatnost u današnjici nema gotovo ni jedan građanin usled razvoja moderne tehnologije koja „pamti“ sve ljudske aktivnosti. Svaka vaša potraga, interesovanje iz privatnog života, određene ideje i sve što delite putem društvenih mreža može biti putem modernih tehnologija zapaženo i postati meta ucena, iznuda, pretnji i pokušaja raznih krivičnih dela. Vaša istorija pretraga veb stranica može hakerima pružiti dovoljno podataka da unapred znaju ono što vas interesuje i samim tim predlagati vam određene oglase ili stranice sa sličnim informacijama, ali i slati lažne aplikacije. Lista sačuvanih podataka i lokacija na vašem kompjuteru ili „pametnom“ telefonu čak i prilikom ograničenja pristupa, moći će da ugrozi vašu anonimnost. Niko ne može biti u potpunosti bezbedan.  

Za šta se sve koriste prisluškivači

U svakodnevnom životu, prisluškivači se najviše koriste za potajnu proveru zaposlenih, konkurencije, poslovnih i emotivnih partnera, političara i drugih poznatih ličnosti kako bi se u određene planove i strategije života ulagalo manje vremena i novca, i imalo saznanje o istinitosti. Prisluškivači i drugi uređaji za prisluškivanje su toliko uznapredovali da joj je veoma teško ući u trag. Kvalitetni proizvodi neograničenog dometa mogu biti toliko delikatni i sitni da se mogu umetnuti bilo gde, ali i veliki i funkcionalni. Prisluškivači se mogu postaviti u prostoriju tako da ne izazivaju nikakve sumnje, na primer unutar produžnog kabla ili fiksnog telefona, sata, miša za kompjuter ili olovke. Posebno su popularni prisluškivači sa senzorima pokreta kao i razni snimači razgovora.  

Napredak u tehnologijama i zlonamernost

Hakeri i špijunski stručnjaci toliko su uznapredovali da imaju potpunu mogućnost da neovlašćeno vrše prisluškivanje, praćenje, snimanje sadržaja, prenos podataka, slanje i preusmerivanje poruka, pristup društvenim mrežama, preuzimanje identiteta i mnoge druge krivične postupke. Mnogo je zlonamernih internet sadržaja, pogotovo u prodavnici aplikacija gde prilikom instaliranja određenog programa dobrovoljno omogućavate pristup svojim podacima. Bitno je da budete oprezni. No, trebate shvatiti šta god da uradite kao meru zaštite – ona neće u potpunosti biti pouzdana. Svakog dana dolazi do inovacija u raznim softverima za nadzor građanstva, prisluškivači ne štede ni jednog čoveka. Mogućnost da vaše lozinke budu ukradene i da vaši bankovni računi budu hakovani veoma je velika, ukoliko se neko okomio na vas. 

Da li je moguće da se zaštitimo od špijunskih napada

Zaštititi sebe od raznih vrsta nadrzora moguće je, no samo delimično. Ukoliko strahujete da se putem gps-a deli vaša lokacija, možete instalirati određene aplikacije koje daju lažnu sliku vašeg trenutnog položaja. No, ako vam i to nije dovoljno, u situacijama gde vam je bitno da imate potpunu privatnost, možete ukloniti karticu i bateriju iz vašeg mobilnog telefona. Takođe, u slobodnoj prodaji se mogu pronaći razni anti-špijunski uređaji koji će biti efikasni koraci ka što većoj bezbednosti od curenja informacija. 

Svakako da ćete privatnost najbolje sačuvati ukoliko ne koristite internet, mobilni telefon i potencirate komunikaciju „licem u lice“, međutim, poprilično je teško živeti u vremenu društvenih osavremenosti ako ne želite da budete njihov sastavni deo. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *