Liposukcija je jedna od najpopularnijih zahvata iz grane estetske hirurgije. Liposukcija označava isisavanje viška masnih naslaga iz pojedinačnih regija tela. Izvodi se pod opštom ili lokalnom anestezijom u zavisnosti od regije na kojoj se zahvat vrši, ali i komfornosti pacijenta.

Vrste liposukcije

Većina ljudi misli da postoji samo jedan način na koji se izvodi liposkcija stomaka. U savremenoj medicini i kod nas postoje tri vrste liposukcije koje se rade. To su sukciono – asistirana lipoplastika, snažno – asistirana lipoplastika i ultrazvučna asistirana lipoplastika.
Trenutno se najviše vrši sukciono – asistirana lipoplastika, koja se vrši uz pomoć kanila koje mogu biti različite dužine i debljine. Kanilama se u početnoj fazi operacije razbijaju masne naslage koje se potom isisavaju kroz otvor kanile. Masne naslage se mogu isisavati iz dubljih i spoljašnjih slojeva u zavisnoti od prethodnog plana liposukcije.

Pored gore navedene, u poslednje vreme se sve više koristi i utrazvučna liposukcija, koja se vrši pomoću ultrazvučnih talasa koji razbijaju masne naslage u određenoj regiji tela, koje se kasnije vade sukcijom. Ultrazvučna liposukcija najčešće se koristi za teško dostupne regije kao i za osetljive regije, pa tu spadaju obrazi i vrat, kolena, zglobovi itd. Ova liposukcija služi za dodatno topljenje masnih naslaga pretvarajući ih u tečnost koja se izvlači kanilom.

Pored toga što se koristi za teško dostupne i osteljive regije, ultrazvučna liposukcija pogodna je i za delove tela gde se masne naslage skupljaju više, približnije i zbijenije.

Postoperativni oporavak

Nkon operacije liposukcijom, potrebno je da pacijent ili pacijentkinja nose određeni steznik na regiji koja je zahvaćena liposukcijom. Opravak traje u zavinosti od osetljivosti pacijenta i površine tela koja je zahvaćena, ali je u proseku trajanje oporavka oko nekoliko nedelja. Tokom prvih dana zabranjeno je uzimanje lekova kao što je aspirin i konzumacija cigareta. Zatim, tokom oporavka se pojavljuju modrice i otoci, koji se mogu smanjivati nanošenjem hladnih obloga.

Nakon toga, u dogovoru sa lekarom potrebno je dolaziti na previjanja i kontrole kako bi specijalista imao potpuni uvid u pacijentovo stanje i oporavak.

Moguće komplikacije

Kao i posle svakog zahvata, liposukcija nosi sa sobom određeni rizik od nastanka komplikacije. Komplikacija nakon liposukcije mogu biti u manjoj ili većoj meri. Tako se na primer često javljaju otok, bol, ali i opekotine nakon ultrazvučnih talasa. Ožiljci su manje ili više vidljivi opet u zavisnosti od tipa regije koji je bio podvrgnut zahvatu. Otok se može povući nakon 2-3 dana, dok modrice ostaju i po nekoliko nedelja. Jedna od opasnijih komplikacija jeste stvaranje masnog tromba.

Rezultati liposukcije

Rezultati nakon izvršene liposukcije mogu biti trajni ukoliko se prdržavate saveta lekara. To znači da je nakon zahvata potrebno održavati telesnu masu, voditi računa o ishrani i biti fizički aktivan. Ukoliko se prepustite nezdravom načinu života, rezultati liposukcije mogu biti kratkotrajni, a vi promorani da se opet podvrgnete zahvatu.

Cene liposukcije

Cene liposukcije variraju u zavisnosti od regije na kojoj se liposukcja vrši, ali su okvirno slične od ordinacije do ordinacije. Cena liposukcije stomaka kreće se oko 1500e, liposukcija butina oko 1500-2000e, dok je cena za liposukciju vrata oko 900e. Mada ove probleme možete rešiti i mezoterapijom koja je nešto jeftinija ali i kratkotrajnija.

Ukoliko vaš budzet dopušta da se podvrnete ovakvom tetmanu, imajte na umu da se i nakon toga morate pridržavati pravila kako se masne naslage ne bi neravnomerno raspoređivale po vašem telu kao i pre liposukcije. Potrudite se da efekti liposukcije budu trajni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *