Pripremili smo vam kratki vodič za baštovanstvo za početnike. Naučite kako da napravite prelepu cvetnu baštu za jednogodišnje cveće i višegodišnje biljke.

Sunce je neophodno. Razvijanje cveča zahteva mnogo energije, a biljkama najviše energije dolazi od sunca. Tako je većini cvetnih biljaka potrebno mesto sa punim suncem gde sunčeva svetlost pada 6 do 8 sati dnevno tokom cele sezone rasta.

najbolju zemlju za cvece

Uspeh je u tlu!

Dobro zemljište, tačnije najbolju zemlju za cveće karakteriše smesa koja nije previše peskovita. Tlo nije previše lepljivo, ima dovoljno organske materije koja utiče na korenje biljaka, jer dobro razvijanje korenja od suštinske je važnosti za uspešno baštovanstvo, baš kao i za povrće. Na kraju krajeva, povrće poput tikvice i paradajza formira se na sličan način kao i cveće. Testirajte pH i plodnost vašeg tla pre sadnje.

Da li saditi jednogodišnje i višegodišnje biljke?

Što se ukrašavanja vrtova tiče, ovo su dve osnovne vrste cvetnih biljaka. Jednogodišnje biljke prolaze kroz čitav svoj životni ciklus u jednoj sezoni rasta: niču iz semena, razvija se lišće i korenje, proizvode cveće, stvaraju seme i potom umiru. Popularni su među vrtlarima, jeruz razumnu pažnju cvetaju tokom cele sezone. Višegodišnje biljke su biljke čiji korenov sistem ostaje živ pod zemljom nekoliko godina ili čak decenija. Deo iznad tla može zimi mirovati i umreti, ali biljka je još uvek živa i ponovo cniče na proleće. Kompromis za dugogodišnji život ovih biljaka je taj što cvetaju samo nekoliko nedelja ili meseci svake godine. Tačno kada i koliko dugo varira od vrste do vrste biljke.

Koje su biljke bolje? Obe vrste se sade u bašti. Jednogodišnje biljke su odlične za mesta na kojima želite puno cveća, ali uglavnom im je potrebno više zalivanja, đubrenja i druge nege nego višegodišnjim biljkama, a sadnja svake godine može biti dosadan posao. Kako bi biljke bile bujne i rasle u punom sjaju potrebno je izabrati najbolju zemlju za cveće.

Višegodišnje biljke bašti pružaju stabilnu strukturu i oblik, a mnogi cvećari se raduju iščekujući da čekaju vreme procvata svojih omiljenih ljubimaca. Malo je onih koji ih zaista posade i zaborave, ali im je svakako potrebno manje nege nego jednogodišnjim biljkama.

Cveće koje raste u bašti – Da li birati sadnice dugoročno ili kratkoročno?

Višegodišnjim biljkama, bilo da ih kupujete kao seme ili biljke, može biti potrebno godinu dana ili više da se utvrde i procvetaju u bašti, ali trud će se isplatiti godinama. Ako sada želite cveće, rešenje su jednogodišnje biljke. Ali nije stvar ili ili i to dobro znaju mnogi cvećari, pa često kombinuju jednogodišnje i višegodišnje biljke. Posebno je važno da izaberete najbolju zemlju za cveće, jer će se i jednogodipnje i višegodišnje biljke mnogo lakše primiti i razvijati.

Jednogodišnje biljke omogućavaju vam da promenite izgled svog vrta iz godine u godinu. Čak i vrt sa okosnicom višegodišnjih biljaka svake godine može da dobije novi izgled zahvaljujući nekoliko novih vrsta cveća.

Jednogodišnje cveće – savršeno za saksije

Jednogodišnje biljke su najbolje za sadnju u kontejnerima. Možete ih saditi na proleće, ali kada mraz dođe na jesen, gotove su. To je mnogo lakše nego da štitite žive korene višegodišnjih saksija tokom hladne zime. U podnebljima u kojima zimske hladnoće nisu problem, neke cvetnice mogu godinama živeti u saksijama. Možete da kombinujete cvetajuće jednogodišnje biljke sa višegodišnjim biljkama ili biljkama lišća u saksiji ako imaju kompatibilne potrebe. I ne zaboravite – najbolja zemlja za cveće je presudna!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *