lečenje isijalgije

Išijas je stanje koje nastaje kada se išijadični nerv (koji se nalazi u donjem delu leđa) uklješti što proizvodi jak bol koji se seli duž noge i oseća se i u malom prstu. Ako se ne leči pravilno i na vreme, bolest prelazi u hroničnu i sve češće dolazi do pritiska na nerv i nastanka jakog bola u leđima, kuku, kolenu…

Lekovi protiv bolova smanjuju upalni proces, ali ne leče uzrok. Zato je potrebno primeniti adekvatno lečenje u cilju potpunog ozdravljenja.

Lečenje išijalgije se započinje pravilnim dijagnostikovanjem!

U zavisnosti od tegoba koje imate posetićete fizijatra, ortopeda, neurologa… MR snimak je neophodan za tačnu detekciju problema i propisivanje pravilnog lečenja išijalgije.

Dok se ispitivanje ne završi lekar će vam dati jake lekove koji će umanjiti bol, ali je važno da istrajete do kraja sa svim savetima da bi išijas bio prošlost.

Ako je dijagnoza potvrđena i ne postoje prepreke – lečenje išijalgije u Fizionovi se sprovodi kroz fizikalnu terapiju koja dovodi do opšteg poboljšanja, smanjenje bola i ređih situacija gde se javlja upala nerva.

Fizikalna terapija – najbolja terapija protiv išijasa

Poseta fizijatru je put ka izlečenju i od vas će tražiti minimalan napor, a dovešće do ogromnih poboljšanja.

Kroz pravilan sistem vežbanja ojačavaju se stomačni i mišići donjeg dela leđa. Oni čine potporu pravilnom držanju kičmenog stuba što vodi ka pravilnom položaju pršljenova koji ne pritiskaju išijadični nerv.

Ako osećate bol u donjem delu leđa ili vam je dijagnostikovan išijas vežbanje započinjete tek kada upala prođe! U suprotnom, treniranjem tela pod upalom se pravi više štete nego koristi. Kroz samo nekoliko dobro odabranih vežbi u trajanju od 2 do 3 nedelje, osetićete olakšavanje.

Vežbanje treba nastaviti i dalje jer se tako telo ojačava i predupređuju se i mnogi drugi problemi. Opšta preporuka je da se i fizikalna terapija od strane stručnih lica ponovi minimum na svakih 6 meseci da bi se pravilno radilo na jačanju donjeg dela leđa.

Osim preporuka o vežbama, fizijatri će vas naučiti kako da izvodite pojedine pokrete svaki dan: kako da se saginjete, kako da se ispravljate, kako da podižete teret… sve ono što je najvažnije za pravilnu poziciju nerva.

Pravilno lečenje išijalgije podrazumeva i…

Uz fizikalnu terapiju jako je važno smanjiti gojaznost, povećati vreme koje se provodi u šetnji i smanjiti vreme sedenja, ili barem praviti češće pauze. Plivanje je dosta dobro za opšte jačanje svih mišića u organizmu, ali bez opterećenja i ugrožavanja kičme.

Savremeni dijagnostički centri nude i dodatne tretmane koji su se pokazali odlično kod oslobađanja nerva od uklještenja i pravilno lečenje išijalgije: akopunktura, kineziterapija, hladni laser, shock wave terapija… Posle kombinacije ovakvih tretmana osetićete brže smanjenje bola i bolje efekte vežbanja.

Za teška stanja – operacija

Ako lekovi i fizikalna terapija ne pomažu, treća opcija je operativno rešavanje problema koji izaziva upalu nerva. Ovo je invazivno lečenje išijalgije koje podrazumeva duži oporavak, a i nije je moguće izvesti kod svakog pacijenta i kod svakog uzroka nastanka išijasa.

Što ranije prepoznate problem i započnete sa terapijom ona će biti efikasnija i kraće trajati! Odvojite malo vremena za sebe, a telo će vam vratiti zdravljem i većom energijom svaki dan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *