fioke

Mnogi ormari imaju fioke, ali često su nedovoljne, posebno za velike porodice ili ljude koji vole da kupuju puno stvari. Ovaj koristan komad nameštaja može se lako napraviti kao deo projekata „uradi sam“. Ako želite da sami napravite nove fioke ili dodate postojećim, pročitajte ovaj tekst.

Potreban materijal, pribor i alati

Za ovaj zadatak će vam biti potrebni određeni alati i materijali kako biste uspešno izveli proces. Prvo, trebaće vam alatka kojom ćete urezivati žljebove u drvetu. Ova alatka se naziva kekserica ili glodalica za drvo, a omogućava precizno urezivanje. Takođe, neophodni su vam šrafovi za drvo, koji će služiti za čvrsto spajanje delova.

Pored toga, koristićete i lepak za drvo kako biste dodatno ojačali spojeve. Odaberite kvalitetan lepak koji će pružiti čvrstoću i trajnost. Važno je koristiti kvalitetan  komad drveta, poželjno je da to bude hrastovina. Na kraju, ukoliko imate dostupnu brusilicu, možete je koristiti za glačanje ivica i površina drveta, što će doprineti boljem završnom izgledu fioke.

Brusilica za bolje uklapanje i sastavljanje

Brusilice za drvo su važne alatke za brušenje drveta i čine neizostavan deo radnog seta za precizno oblikovanje drvenih predmeta i uklanjanje viška materijala. Ako želite da napravite svoje fioke, imajte na umu da gotove stranice možda neće savršeno odgovarati. U tom slučaju, koristite brusilicu za drvo kako biste prilagodili veličinu delova fioke i savršeno uklopili u postojeći radni sto ili ormar.

Koraci do vaše fioke 

  • Prvo su stranice prefabrikovane. Kao materijal za svoje fioke koristite hrastovo drvo debljine dva centimetra. Izrežite šest ploča na dužinu od četrdeset centimetara i visinu od 20 cm.
  • Na svim bočnim pločama na visini od deset centimetara na četrdeset centimetara dužine najdužih stranica je napravljen žleb širine 0,5 cm i dubine 0,5 cm. Zatim se paneli okreću na drugu stranu, gde se na visini od jednog centimetra izrezuje žleb širine 0,2 cm i dubine 0,2 cm.
  • Nakon što ste pripremili bočne ploče, sada dolaze prednji i zadnji paneli. Takođe su građeni od hrastovog drveta debljine 2 cm. Vaše fioke koje ćete sami napraviti biće široke trideset centimetara. Dakle, prednji i zadnji deo će biti široki 26 cm i visoki 20 cm.
  • Kada isečete sve ploče za svoje fioke, potrebne su vam samo još tri police. Donji delovi fioke su izrađeni od dostupnog presovanog kartona debljine 0,2 cm. Izrežite svaku presu na 26 cm.

Završetak samogradnih umetaka

Uzmite bočne ploče i nacrtajte liniju od 2 cm na svakoj prednjoj i zadnjoj strani, 2 cm od ivica kratke strane. U ovih 2 cm označite izbušenu rupu u sredini, na 5 cm i na 15 cm. Kada označite sve bočne delove, izbušite rupe na oznakama burgijom od 5 mm. Sada zašrafite dva bočna dela na prednju stranu. Prednja strana je upakovana i pričvršćena između dva bočna dela. Šrafovi za drvo su premazani lepkom pre nego što se zavrnu. Sledeći korak je da gurnete dno u žleb od 0,2 cm. Dno je premazano lepkom za drvo na dve ivice koje ulaze u žleb. Na kraju, zavrnite pozadi i zalepite ručke fioka napred. Fioka je gotova. 

Ukrasi za fioku

Uređivanje fioke je sjajan način da dodate lični pečat svom prostoru. Možete da se poigrate sa različitim idejama kako biste postigli željeni izgled. Recimo, bojenje ili lakiranje fioke može da donese potpuno novu atmosferu. Možete da je učinite svežijom i šarenijom ili da joj dodate dozu ozbiljnosti i elegancije. 

Ako želite da se osećate kao pravi umetnik, možete i direktno da naslikate ili nacrtate nešto na njoj. Za dodatnu teksturu i poseban vizuelni doživljaj, možete da koristite razne materijale, kao što je kontakt papir ili čak komadići tkanine. 

Sjajna stvar je što možete da eksperimentišete sa različitim tehnikama i detaljima, kao što su metalni ukrasi ili drvene aplikacije. Na kraju, nemojte zaboraviti da zaštitite svoje remek-delo završnim premazom kako bi trajalo što duže. Sve ovo zajedno može da transformiše običnu fioku u pravu malu umetničku kreaciju koja će osvežiti vaš prostor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *