Depresija može učiniti da se osećate bespomoćno. Ali niste. Osim terapije i lekova, postoji puno drugih stvari koje sami možete uraditi, da se izborite sa njom. Promenite ponašanje – nivo fizičke aktivnosti, način razmišljanja, i to će vam već pomoći da se bolje nosite sa depresijom. Evo par saveta koji vam mogu pomoći da se osećate bolje.

depresija

Stvorite svoju rutinu. Ako ste depresivni, rutina vam je neophodna. Depresija vam može poremetiti svakodnevnu strukturu. Zbog nje vam se dani stapaju jedan u drugi. Napravite raspored aktivnosti za svaki dan i pridržavajte ga se.

Zacrtajte ciljeve. Kada ste depresivni, imate utisak kao da ništa ne možete da postignete. Zbog toga se osećate samo još gore. Da biste se oduprli ovom osećaju, sebi postavljajte ciljeve svakog dana.

Preporučuje se da se počne sa malim stvarima. Neka vam za početak, neka svakodnevna obaveza bude cilj, kao što je pranje sudova.Kako se budete osećali bolje, zadajte sebi više izazova.

Vežbajte. Vežbanje privremeno pojačava lučenje endorfina, hemikalija koje vam pomažu da se osećate dobro. Osobama sa depresijom, ovo može biti korisno na duže staze. Redovno vežbanje podstiče mozak da pozitivnije razmišlja.

Koliko često treba da vežbate? Ne brinite, ne morate da istrčite maraton da biste se osećali bolje. Čak će i aktivna šetnja, par puta nedeljno, biti od velike pomoći.

Hranite se zdravo. Ne postoji magična dijeta koja leči depresiju. Ali, treba paziti na to šta jedete. Ako vas depresija tera da se prejedate, iskontrolišite svoje nagone, veličinu porcija, i bićete na dobrom putu.

Postoje neki naučni dokazi koji ukazuju na to da je hrana bogata omega-3 masnim kiselinama (losos, tunjevina) i folnom kiselinom (spanać, avokado), dobar anti depresiv.

Pre nego što počnete da koristite dodatke ishrani, razgovarajte sa svojim lekarom. Postoje dokazi koji ukazuju na to da neki suplementi utiču na depresiju. Tu spadaju riblje ulje, folna kiselina, i drugi. Ali je potrebno obaviti još istraživanja na ovu temu. Pre nego što počnete da uzimate bilo kakve dodatke u ishrani, i, pogotovo ako uzimate lekove, prvo se konsultujte sa svojim doktorom.

Spavajte dovoljno. Depresija vam može otežati ritam spavanja, a premalo sna može pogoršati depresiju.

Šta možete uraditi? Napravite neke promene u načinu života. Na primer, lezite u krevet i ustanite uvek u isto vreme. Nemojte dremkati tokom dana. Iz spavaće sobe izbacite sve što može da vas zainteresuje i poremeti san – i kompjuter i televizor. Vremenom, primetićete da sve bolje i kvalitetnije spavate.

Preuzmite nove odgovornosti. Kada ste depresivni, lako možete odustati od obaveza koje imate po kući i na poslu. Nemojte. Uključite se i nametnite sebi svakodnevne obaveze, koje će zapravo, kontrirati depresiji. One će vas prizemljiti i daće vam osećaj samoostvarenja.

Ako ne možete da izdržite puno radno (ili školsko) vreme, i to je ok. Probajte da nađete nešto honorarno, ili, volontirajte.

Kada se pojave negativne misli, isprovocirajte ih. Kada se borite sa depresijom, većina posla je psihičkog tipa, na primer, promena razmišljanja. Kada ste depresivni, lako zaključujete najgore moguće stvari.

Sledećeg puta kada se budete osećali loše, koristite logiku kao prirodni lek za depresiju. Možda se osećate kao da vas niko ne voli, ali postoji li pravi dokaz za to? Možda se osećate kao najbezvrednija osoba na zemlji, ali, da li je zaista tako? Potrebno je malo vežbe, ali vremenom, možete pobediti negativne misli, pre nego što se otmu kontroli.

Uradite nešto novo. Kada ste depresivni, upadate u kolotečinu. Naterajte se da nešto promenite. Idite u muzej. Uzmite knjigu i pročitajte je na klupi u parku. Volontirajte. Naučite novi jezik.

„Kada počnemo da radimo nešto drugačije, javljaju se hemijske promene u mozgu. Isprobavanje novih stvari menja nivo dopamina u mozgu, koji se vezuje za zadovoljstvo, uživanje i učenje“ objašnjava dr Kuk.

Probajte da se zabavite. Ako ste depresivni, nađite vreme za stvari u kojima uživate. Šta ako ništa više ne deluje zabavno? To je samo simptom depresije. Ne odustajte i izborite se protiv nje.

Koliko god čudno zvučalo, morate raditi i potruditi se, da biste se zabavili. Radite stvari u kojima ste uživali, čak i ako vam sada deluju kao obaveza. Idite u bioskop. Ne preskačite večeru sa prijateljima.

Kada ste depresivni, možete prestati da uživate u životu. To znači da samo treba da se podsetite, ili, da ponovo naučite kako se to radi. Vremenom, zabavne stvari će vam ponovo biti zabavne i osećaćete se mnogo bolje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *