Proso je žitarica koja se od davnina koristi u ljudskoj ishrani. Zrno prosa je okruglasto, malo spljošteno, bledožute boje. Obavijeno je ljuskom koju je neophodno oljuštiti jer ta opna nije svarljiva.

prosoObzirom na njene bogate nutritivne vrednosti, lekovitost, dostupnost slobodno se može nazvati super hranom. Većina ljudi kad se pomene proso, pomisli na hranu za životinje, tačnije hranu za ptice. Razlog tome je što je nepravedno zapostavljena u ljudskoj ishrani, naročito kod nas.

Proso je prilagodljiva, hranjiva i plodna žitarica i zbog tih karakteristika se najviše gaji u zemljama u razvoju i čak se u mnogoljudnim zemljama stimuliše njen uzgoj da bi se rešio problem sa nedostatkom hrane. Najviše se koristi i uzgaja u Indiji, u nekim oblastima Kine i u siromašnim afričkim zemljama.

Prvi tragovi koji nas vode do prosa datiraju oko 4000 godina pre nove ere, u jednoj grobnici u severnom delu Kine, pronađen je ćup napunjen prosom. U ishrani su je koristili i stari Rimljani i Grci.

Nutritivni i zdravstveni značaj prosa

U prodavnicama zdrave hrane možete kupiti oljušteni proso, pripremljen za ljudsku ishranu. Za lagan obrok, proso možete kombinovati sa bilo čim, voćem, mlekom, jogurtom, i uvek je divan, zdrav i hranjiv. U prirodnoj medicini proso se koristi kao zdrava hrana i brzo se oseti korist od njegove svakodnevne upotrebe.

Proso je bogat vlaknima pa povoljno deluje na creva i takođe obnavlja crevnu floru. Od vitamina sadrži kompleks vitamina B, značajnu količinu riboflavina, niacina i tiamina. Zahvaljujući značajnoj količini vitamina A, C, E koju sadrži proso, stimuliše imuni sistem.

Pošto je proso bogato biljnim belančevinama i proteinima, odlična je hrana za vegetarijance. Što se tiče minerala ima ih u dovoljnoj meri za normalno funkcionisanje organizma, posebno se ističe veća koncentracija fosfora. Fosfor je važan za zdravlje kostiju, zuba, noktiju, kose. Takođe utiče na pravilan rast i obnovu ćelija pa ga smatraju i antikarcenogenim. Proso je za dijabetičare odlična namirnica jer je dokazano da smanjuje nivo šećera u krvi.

Kako se može pripremiti proso

Da bi osetili benefite od prosa, treba da ga uvrstite u svakodnevnu ishranu. Možete ga kuvati, mleti, pasirati, dodavati supama i čorbama. Kao što je već pomenuto, da bi se proso koristio u ljudskoj ishrani potrebno ga je oljuštiti od tvrde opne. U prodavnicama zdrave hrane je pripremljen za upotrebu bez ljuske. Kuvanje je najednostavniji način pripreme prosa. Oprano i oljušteno zrno prosa potopite u vodu u količini 2:1, i kuvajte ga oko pola sata, kad se ohladi procedite ga, slično kao sa pirinčem, možete ga začiniti po želji i koristiti kao prilog uz povrće i meso. Takođe, tako skuvanog možete dodati u supu umesto rezanaca, možete ga ispasirati i koristiti kao pire. Pripremite sa skuvanim prosom zdrav doručak tako što ga ubacite u mleko ili jogurt i obogatite takvu kašu na taj način tako što dodate med, voće ili nešto drugo što volite. Od prosenog brašna koje se dobija mlevenjem suvog zrna, može se napraviti odlična bezglutenska proja, brašno od prosa ima sličnu strukturu kao kukruzovno brašno. Od njega takođe možete praviti hleb ili peciva. Proso zaista možete kombinovati na razne načine i kad jednom počnete da ga koristite, sigurno će postati nezaobilazni deo vaše ishrane. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *