Kako znate da od nečega imate strah? Da li ste doživeli neku specifičnu situaciju, koja je u vama rodila strah ili ste ga jednostavno imali oduvek ili vam se tako čini?

Da li ste znali da je strah naša primarna emocija, koju nosimo u sebi još od rođenja i koju kao takvu ne možemo u potpunosti da izbacimo iz sebe. Strah je urođen. Međutim, mi smo kroz život sticali razne strahove, pre svega zbog loših iskustava. Strah se po pravilu javio izazvan nekim okidačem. Kada nismo uspeli da nešto postignemo, pa više i ne pokušavamo, jer je iskustvo bilo traumatično. I u mnogim drugim situacijama i trenucima se može javiti strah, možda čak i kada ne proživljavamo mi lično to traumatično iskustvo, nego vidimo nekog drugog da kroz to prolazi i onda se previše poistovetimo sa tom situacijom.

strah

Kako se manifestuje strah?

Strah može da se manifesteju na različite načine. Pre svega, tu je fizička reakcija na strah. Dakle, prvo srce kreće da nam radi ubrzano, zatim nam i pritisak raste, zacrvenimo se u licu, adrenalin kreće da se luči u velikoj meri, suše nam se usta, ubrzao dišemo i jedva dolazimo do daha, znoje nam se ruke, skupljeni smo nekako u sebe, osećamo toplinu i vrelinu u nama, glava počinje da nas boli i slično. Naravno postoji i bezbroj drugih reakcija. Neko plače, nekome se javlja osip, neko može da padne i u nesvest. Sve naravno zavisi od osobe do osobe, ali su ovo neki najkarakterističniji znaci da imate strah od nečega i kada se to ponavlja uvek u toj situaciji, znači da treba da počnete da radite na tome.

Strah je prirodna emocija

Kao što smo rekli – mi se rađamo sa strahom. Strah od smrti je sasvim prirodan strah. Dakle, mi to ne možemo da biramo. Retki su oni ljudi koji kažu da se ne plaše smrti ili koji u situacijama kada misle da su za dlaku izbegli smrt nisu bili uznemireni. Dakle, u tim situacijama naravno da nas je strah, kada nešto kreće da nas napada, kada se od nečega branimo, kada od nečega bežimo, kada se borimo i slično. To je strah koji se javlja instiktivno. Taj strah nas u stvari štiti jer priprema naš organizam za nadolazeću opasnost.To je strah koji se javlja i kod svih drugih živih bića. I kod životinja naravno, koje imaju i svoje odbrambene mehanizme. Kako neke krhke i slabe životinje znaju da treba da pobegnu kada u šumi začuju neki šum ili nešto drugo što ukazuje na opasnost. Naučile su da će iz žbuna izaći moža superiorinija životinja od njih i nauditi im. To je prirodno. I ti strahovi su tu da nas i zaštite. Dakle sasvim je logično da je taj strah urođen i opravdan.

Razlika između fobije i straha

Kao što smo rekli neki strahovi su sasvim racionalni i sasvim je logično da postoje i da nas upozoravaju i štite. Sa druge strane, fobiju ne možemo baš da kontrolišemo. Fobija je nešto što vas ograničava i ometa svakondevne aktivnosti. Uzmimo primer straha od zatvorenog prostora. I kada imate strah od zatvorenog prostora onda se javlja nelagoda kada ste u tom zatvorenom prostoru, drhte vam ili vam se znoje ruke, imate ubrzano disanje i slično. Međutim, kada imate fobiju od zatvorenog prostora ili previše malo prostora vi nikada nećete ući u taj prostor, sve ćete uraditi samo da to izbegnete.

Da li možemo da prevaziđemo strah?

Naravno da postoji mogućnost da pobedite strah. Čak i kada mislite da ne postoji izlaz, čak i kada mislite da ste sami na ovoj planeti i da vas niko ne razume – možete da prevaziđete strah i da budete jači, bolji i neustrašivi. Obično nam je u tim trenucima podrška važna. Pa je dobro da pričate sa vama bliskim ljudima, ali je dobro i da pričate sa stručnim ljudima. Nije loše da probate da meditirate, da krenete na jogu, da praktikujete i theta healing, što da ne. Sve zarad vašeg boljeg osećaja i vašeg mira.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *