Šta mislite, od svih kutija na svetu, koja je najviše „napredovala“ i postala toliko korisna da je svima na svetu postala neophodna? Milioni ljudi na svetu složiće se da je to kutija tetrapaka. A kako je nastala ova tako korisna – nikako obična – „kutija“?

Šveđaninu Rubenu Rausingu  (1895-1983) nakon usavršavanja ekonomskih studija u Americi palo je na pamet da urbanizacija društva ima za posledicu potrebu za hitnim promenama u distribuciji robe i usavršavanja trgovinskih tehnika. Vratio se u Švedsku tridesetih godina XX veka i počeo da radi u kompaniji koja se bavi pakovanjem i ambalažom.

Primarni je cilj bio zameniti velike vreće za prodaju na veliko ( brašno, šećer, so) i prilagoditi ambalažu kupcima. Posao je dobro išao, prilagođena je ambalaža za brašno, šećer i so.

Ostao je još jedan proizvod bez koga se nije moglo, koji nije podnosio velike temperature, lako se kvario i zahtevao posebno pakovanje. Bilo je to mleko. Čime je mogao zameniti nepraktičnu staklenu bočicu?

Ruben Rausing imao je snažnu ambiciju da napravi nešto novo.  Njegova glavna ideja bila je racionalizacija poslova distribucije namirnica i to na najpraktičniji mogući način. Taj način je za njega bio da smisli neku zgodnu potrošačku, odgovarajuću ambalažu za transport.

Svu pažnju je usmerio na pakovanja mleka, a nekoliko zaposlenih u firmi radilo je samo na smišljanju ideja. Februara 1944. Ruben Rausing traži konkretan predlog. Inženjer Erik Wallenberg je napravio pakovanje cilindričnog oblika.

Nije bio zadovoljan, probao je sa raznim geometrijskim figurama i napokon došao do brilijantne ideje – kutije u obliku tetraedara, a Ruben Rausing je imao hrabrosti da tu ideju sprovede. Morao se naći odgovor na mnoga pitanja: kako će se pakovanje oblikovati i kao napuniti ako je već unapred zatvoreno? Trebalo je smisliti način otvaranja, trebalo je pronaći ambalažu koja bi bila čvrsta, nepropusna i stabilna, a prethodnog iskustva niotkuda. Tada će nastati koncepcijska osnova za dizajn mašine za proizvodnju tetrapaka.

Pronađen je oblik pakovanja – tetraedar kao i način transporta. Veliki problem je bio sipati tačnu količinu mleka u svaku jedinicu tetraedra jer mleko peni dok se puni pa se nikako nije mogla pogoditi tačna mera. Posle desetina i desetina pokušaja, dr. Ruben je smislio pravi način oblikovanja i punjenja kartonske tube.

Materijal za Tetra Pak

Istraživale su se različite mogućnosti upotrebljivog materijala, opcija je bila naravno – karton  presvučen polietilenom, koga su još 1933. napravili hemijski laboranti iz Velike Britanije Foset i Gibson. Tehnika laminacije tvrdih materijala je već bila na snazi samo je trebalo prilagoditi materijal za pakovanje tečnom sadržaju.

Razvoj materijala nije samo uključivo plastični premaz, papir za tubu je također morao biti krut, ali i pogodan za oblikovanje u isto vreme; morao je da bude uvek iste debljine, bez mirisa i ukusa, da izdrži vlagu, savršeno štiti od svetlosti i topolote, da ima fleksibilnu površinu i da bude lak za laminaciju (premaz, lakiranje i tanjenje na valjku). Saradnja sa švedskim fabrikama papirima dala je rezultate, bio je potreban rad od nekoliko godina svih zaposlenih u kompaniji da se dođe do današnjeg tetrapaka.

Naravno, vremenom ambalaža je evoluirala, od zanimljivih ukrasnih kutija, preko ekoloških i zaštitnih kutija za kolače, pice i sve druge vrste prehrambenih proizvoda. Interesantne kutije za torte pogledajte ovde.

Važni datumi u istoriji Tetra Paka

1943. Počeo je razvojni put stvaranja paketa za mleko koji zahteva minimalni materijal uz maksimalnu higijenu.

1944. Razvoj se nastavlja, između ostalog, spovode se potpuno nove tehnike za premazivanje papira i kartona sa plastičnim materijalima i za zatvaranje paketa dok je tečnost u njemu.

1946. Prvi model Tetra Paka je na tržištu. Dugogodišnji rad dr Rubena Rausinga se isplatio.

1951. Ruben Rausing osniva kompaniju Tetra Pak u Lundu u Švedskoj. Počeli su kao podružnica fabrike „Akerlund & Rausing„.

1952. Prva Tetra Pak mašina za kartone u obliku tetraedra isporučena je Lundovoj mlečnoj hali „Lundaortens Mejeriförening“. Pakovanje pavlake u kartonima od 100 ml prodaje se iste godine.

1953. Kutija za pavlaku postaje sve traženija u Švedskoj. „Mjölkcentralen“ u Stockholmu, pokreće svoje prve Tetra Pak mašine za rad. Polietilen je novina, plastični premaz za karton osvaja tržište pakovanja.

1954. Prve mašine za pakovanje mleka u kartonima oblika tetraedara od 500 ml počele su sa radom u „Mjölkcentralenu“ u Stockholmu i „Eskilstunu“ u Švedskoj. Prva zemlja gde se izvozi mašina za kutije Tetra Pak je Hamburg, firma „Alster Milchwerk“.

1956. Tetra Pak otvara nova postrojenja u Lundu u Švedskoj, na mestu koje postoji i danas. Uveliko se radi na omogućavanju sterilnih uslova u sistemu pakovanja kutija.

1957. Prva mašina za pakovanje mleka u jednostrukim kutijama postavljena je u mlečnoj hali preduzeća u mestu Linköping u Švedskoj.

1958. „Tetra Classic“, sistem za izradu tetraedronskih kutija proširen je tako da sadrži 200ml mleka i drugih pića.

1964. Prva mašinska proizvodnja „Tetra Classic Aseptic“ van Evrope počela je da radi u Libanu. Kapacitet proizvodnje premašuje 3,5 milijardi kartona godišnje.

1970. Odeljenja za razvoj i proizvodni pogoni za ambalažu postavljaju se u Nemačkoj, Španiji, par godina kasnije u svim većim gradovima zapadne Evrope.

2008. godine iz mašina kompanije Tetra Pak izlazi 141 milijardi kartona, tj. kutija. Danas ih imamo raznih oblika i veličina, sa poklopcem tj. zatvaračem na vrhu, potpuno sterilnih i namenjenih ne samo za mlečne proizvode već i za sireve, bezalkoholna pića, grickalice….

2012. Proslavlja se 60. rođendan kompanije Tetra Pak. Premašena je brojka od 26.4 milijardi pakovanja kutija tetrapaka koje se izvoze ili prave u 37 zemalja sveta!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *