jeftino grejanje

Pred samu grejnu sezonu i predstojeće hladne dane često se pitamo da li je sistem grejanja koji koristima pravo rešenje i da li je to grejanje najjeftinije. Razni sistemi grejanja imaju svoje prednosti i mane što se tiče načina na koji se grejanje vrši, ali i u pogledu troškova. Koje su to karakteristike raznih grejnih tela?

Centralno grejanje nema troškove održavanja

Kod upotrebe centralnog grejanja ne postoje dodatni troškovi, kao što su troškovi održavanja sistema. Održavanje sistema je već obezbeđeno tako da vlasnici stanova i kuća koji ga koriste ne moraju da brinu o održavanju instalacija i samog sistema i da izdvajaju novac za njegovo održavanje.

Korišćenjem centralnog grejanja se uspostavlja ujednačena temperatura u svim prostorijama i ono radi uvek istim intezitetom. Centralno grejanje, ipak, ne možemo da isključujemo i uključujemo po želji, a računi za grejanje se plaćaju tokom cele godine, a ne samo tokom grejne sezone kada se ono praktično jedino koristi.

Isplativost toplotnih pumpi

Toplotne pumpe su savremen sistem za grejanje i smatra se da se njihovim korišćenjem uštedi na potročnji električne enerije i više od 50 posto. Toplotne pumpe rade tako što koriste toplotu podzemnih voda, vazduha ili zemlje za zagrejavanje unutrašnjeg prostora. Radi se o sistemima za grejanje koji se instaliraju pod zemljom.

Da li se isplati instaliranje toplotnih pumpi?

Da, isplati se i to na duži rok, odnosno, nakon oko pet godina njihovog korišćenja. Sam sistem toplotnih pumpi je velika investicija. U tom smislu su najskuplje toplotne pumpe koje upotrebljavaju toplotu podzemnih voda. Više o ovim pumpama pročitaj ovde

Pumpe koje rade koristeći podzemne vode zahtevaju ulaganje u održavanje sistema. One su efikasnije od pumpi koje koriste energiju vazduha jer imaju efikasan rad na veoma visokim i veoma niskim spoljnim temperaturama. Ipak, pumpe koje koriste vazduh za zagrejavanje ne zahtevaju gotovo nikakve troškove održavanja jer je njihova oprema napravljena da radi kao klima uređaj veći broj godina.

Klima uređaji za zagrevanje unutrašnjeg prostora

Osim što klima uređaje koristimo za hlađenje tokom letnjih meseci one mogu da služe i kao grejna tela tokom zime. Klima uređaji predstavljaju jeftin vid grejanja, one  troše relativno malo električne energije. U njihove prednosti se ubraja i to da mogu da se programiraju za automatsko uključenje i isključenje. Paljenje klime može da se natempira nekoliko minuta pre dolaska kući, kako bi se prostor u međuvremenu zagrejao.

Topao vazduh iz klima uređaja ne može da dosegne do svih prostorija, klime najviše greju onu prostoriju u kojoj su ugrađene. Za grejanje unutrašnjeg prostora najbolje su inverter klime koje rade i kada spoljašnja temperature dostiže minus 18 stepeni.

Koje su prednosti TA peći?

Kada se kao grejno telo koriste TA peći, njihova isplativost se ogleda u tome što se one pune tokom noći kada je jeftina struja, tako da su u tom smislu vrlo ekonomičan način grejanja. Takođe su i vrlo praktične za svaki prostor jer ne zauzimaju mnogo mesta. Još jedno grejno telo koje ne zauzima veliki prostor su elekktrične grejalice. One ne koštaju puno, međutim, troše malo više električne energije i kada se isključe temperatura u prostoriji brzo pada.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *