Ukoliko se pitate koji vid interneta je najbolji za vaše potrebe i još uvek niste sigurni koja vrsta interneta je trenutno najbolja, u ovom tekstu ćete imati prilike da saznate nešto više o optičkom internetu i zbog čega se sve više ljudi odlučuje upravo za njega.

opticki-internet

Moglo bi se rei da mnoge prednosti upotrebe optičkih kablova opredeljuje korisnike da se upravo za ovakav vid interneta odluče.

Brzina prenosa podataka

Prenos optičkih vlakana je brži u ondosu na bakarnu infrastrukturu. Prenos optičkih vlakana dovodi do manjeg zagušenja i samim tim ređe i dolazi do problema u prenosu podataka. Optički kablovi imaju manji gubitak signala od bakarnih kablova. To se naziva niska atenuacija. Bakarni kablovi mogu prenositi samo informacije do 9,328 ft zbog gubitka snage, dok kablovi sa vlaknima mogu da putuju između 984,2 ft do 24,8 milja. 

Optički kablovi su otporni na elektromagnetne smetnje (EMI)

Bakrene žice, ako nisu pravilno postavljene, proizvode elektromagnetne struje koje mogu ometati druge žice i izazvati haos na mreži. Optički kablovi, za razliku od bakarnih kablova, ne provode struju. 

Ne mogu se zapaliti

Dodatna prednost kablova u odnosu na optička vlakna je da oni ne predstavljaju opasnost od požara. Ovo se takođe može pripisati istom uzroku da kablovi ne proizvode EMI – nema struje koja putuje kroz jezgro.

Optički kablovi se ne lome tako lako

To znači da neete morati da brinete o njihovoj zameni tako često kao što je bio slučaj sa bakarnim žicama. Iako je vlakno napravljeno od stakla, bakarne žice su sklonije ošteenju od optičkih kablova.

Brzina slanja i primanja podataka na internetu

Svi internet provajderi reklamiraju svoju brzinu „učitavanja“ ali vrlo malo njih pominje upload brzinu interneta. To je brzina kojom možete da šaljete informacije sa računara ili uređaja na web. Optički internet je veoma pouzdan i pruža mogućnost uploada koji je znatno brži od drugih vidova interneta. Ako koristite aplikacije kao što su FaceTime, Skype ili video askanje, ako delite mnogo fotografija i video zapisa na sajtovima društvenih mreža, ako igrate online igre ili ako koristite usluge skladištenja u cloud-u kao što su Dropbox ili Google Drive – brzina otpremanja je izuzetno važna. Svaka aplikacija koja koristi cloud treba visoku brzinu učitavanja. A što više uređaja povezanih s internetom imate, to vam je potrebno više brzine prenosa. Ako ste nezadovoljni trenutnim internetom jer se čini sporim ili zaostajanjem, čak i pri brzoj brzini preuzimanja, to je verovatno zato što je brzina prenosa preniska. Da biste imali najbolje iskustvo na mreži, brzina preuzimanja i otpremanja treba da bude približno jednaka.

Optički ili kablovski Internet?

Optički internet koristi najsavremeniju tehnologiju. Informacije se šalju preko malih, fleksibilnih niti stakla koje prenose svetlost. Ovo omoguava da se podaci šalju brže preko veih udaljenosti. Tradicionalni kablovski internet koristi infrastrukturu kablovske televizije za prenos podataka. Iako kablovski internet ne ometa vaš televizor, možda ete morati da delite vezu sa svojim susedima. Što je brže i pouzdanije? Optički internet šalje podatke brže od osnovnog kabla. Isporučuje se na namenskoj liniji koja olakšava konzistentniju brzinu od kablovske. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *