ishrana visok pritisak

Celulit je reč koja služi da opiše tzv. „pomorandzin“ izgled kože, koji nastaje usled taloženja masnih naslaga ispod površine kože. Najčešće se pojavljuje na stomaku, butinama, zadnjici, listovima i nadlakticama. Uglavnom se javlja kod žena. 

Ono što je činjenica vezana za celuit jeste da on ne poznaje kulturne granice, pa se tako javlja kod skoro svake žene u bilo kojim godinama. Kod većine se javlja posle 35 godine, dok se ponekad može javiti i kod devojčica u pubertetu.

 

Da li kreme pomažu?

Ono što ste sigurno znali jeste istina, a to je da kreme koje služe za razbijanje celulita ne mogu da dopru dovoljno duboku i uklone masne naslage koje ga stvaraju. Istina je da kreme mogu pomoći i poboljšati izgled vaše kože u smislu njene teksture ili tona kao i hidratacije, ali celulit tako jednostavno neće nestati. Kreme takođe mogu poslužiti da koža izgleda sveža, pa će samim tim i celulit biti manje primetan.

 

Liposukcija kao lek

Sa druge strane, mnoge članice lepšeg pola, imajući problem zvani celulit smatraju da će se on rešiti uz pomoć intervencije kao što je liposukcija. Iako je nastao taloženjem masnih naslaga, i pored ovako invazivne intervencije, može ostati prisutan, bez obzira na količinu smanjenih masnoća usled liposukcije.

 

Zdrava ishrana i anticelulit dijeta

Dijeta je još jedan pristup smanjenju izgleda kože narandže. Dermatolozi tvrde da se masne ćelije oštećuju od kombinacije starenja, genetike i hormona koji rezultiraju pojavom celulita. Sudeći po tome, te oštećene ćelije  mogu se popraviti konzumirajući antioksidante, aminokiseline, esencijalne masne kiseline, B vitamine, minerale u tragovima i lecitin. Sve ove komponente mogu se naći u anticelulit dijeti, koju je potrebno planski sprovoditi. Namirnice koje se unose u anticelulit dijeti su namirnice uglavnom biljnog porekla, i koje služe da pomognu u ponovnoj izgradnji vezivnog tkiva koje je ključno za odbranu od celulita. Stoga, anticelulit dijeta mora biti dobro izbalansirana i zdrava ishrana. Uz anticelulit dijetu savetuje se i fizička aktivnost, kao i izbacivanje alkohola, duvana, prerađene i konzervisane hrane, i naravno svima omiljenih slatikiša. Pored toga, važno je unosti veću količinu tečnosti  na dnevnom nivou, pa se savetuje unos od oko 2-2,5 litra vode.

Kako bismo pomogli, navešćemo primer plana anticelulit dijete koja sadrži sve hranljive materije koje su neophodne:

Doručak

125g jogurta sa niskim sadržajem masnoće, preliti 1 seckanu jabuku i 1 kašičicu lanenog semena, 200ml sok brusnice.

Ručak 

100g nisko-masnog humusa pomešanog sa lanenim semenom, serviranim sa neograničenim količinama šargarepe, celera, crvenom paprikom i brokolijem.

Večera 

100g grilovanih pilećih prsa sa neograničenim crvenim kupusom i graškom i 50g kuskusa.

 

Užina 

Jedite samo kada ste gladni

1 šaka oraha, 1 pomorandže i 125 g nisko-masnog sira.

 

Anticelulit masaža

Danas se u skoro svakom kozmetičkom salonu nudi usluga anticelulit masaže. Sa te strane, pouzdano se može potvrditi da masaža realno rešava ili pomaže u smanjivanju celulita. Većina teraeputa ili kozmetičara nudi pakete usluga koji pored masaže uključuju i dodata pakovanja. To su uglavnom termo pakovanja odnosno kombinacije toplih ulja i krema koje greju kožu i tako ubrzavaju cirkulaciju, zatim razni termo i karboksi aparati ka oi termo ćebići. Za sada, sve više je popularna i maderoterapija odnosno masaža oklagijama. Po dosadašnjim saznanjima, većina žena koje su imale čast da se podvrgnu ovom tretmanu, veoma su zadovoljne rezultatima.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *