susenje

Kada je napolju hladno nije opcija sušiti veš na terasi ili u dvorištu, sledeća opcija je sušiti ga u stanu ili kući. Obzirom da je to jako nepraktično, jer ko bi želeo da se sapliće o štrik dok boravi u svom domu, dizajnirane su mašine za sušenje veša koje će da uklone vlagu sa odeće u vrlo kratkom vremenskom periodu. Iako možete da povešate odeću i pustite je da se osuši sama, postoji mnogo prednosti sušiti je u mašini.  Kada je veš osušen u mašini na dodir bude mekši u odnosu na „obično“ sušenje. Takodje pomaže u uklanjanju dlačica i grudvica koje mogu nastati trenjem u toku pranja.

Postoje tri uslova za sušenje veša u mašini:

  • toplota
  • prevrtanje
  • cirkulisanje vazduha

    Mašine za sušenje veša proizvode toplotu

Tradicionalne mašine za sušenje veša koriste izvor toplote kako bi povećale temperaturu vazduha i samim tim skratile vreme sušenja odeće. Mašine za sušenje veša koriste ili električni element ili gasni gorionik kao izvor toplote. Mašina uvlači vazduh sobne temperature i zagreva ga električnim elementom ili gasnim gorionikom. Na taj način toplota ubrzava sušenje veša i umesto da recimo čekate celu noć da vam se osuši odeća, možete dobiti suv veš kroz sat vremena.

Prevrtanje (kretanje) veša

Prevrtanje je rezultat motora koji pomera bubanj mašine za sušenje veša, omogućavajući odeći da se kreće. Ovo omogućava zagrejanom vazduhu da cirkuliše kroz odeću. Unutar mašine nalaze se „pregrade“ koje omogućavaju više kretanja odeći.  Pregrade su delovi koji vire unutar bubnja za sušenje. Važno je da ne preopterećujete sušilicu, jer to neće dozvolliti odeči da se kreće po bubnju i samim tim vazduhu da cirkuliše kroz istu, što dovodi do dužeg vremena sušenja.

Cirkulisanje vazduha

Protok vazduha je zapravo najvažniji od sva tri uslova za sušenje odeće. Kako se mokra odeća prevrće u bubnju mašine za sušenje, ona  i vreli vazduh proizvode vlagu (paru). Da bi se odeća osušila i vlaga negde izašla kroz bubanj je bitno da cirkuliše vazduh koji će pari omogućiti „izlaz“ iz sušilice. Mašine za sušenje moraju biti ventilirane na neki način kako bi se omogućilo pari da izadje. Ventilacija mora biti metalna a ne plastična ili od aluminijumske folije. Ventilacija od plastike ili aluminijumske folije može predstavljati opasnost od požara.

Pokret vaše mašine za pranje veša proizvodi mnogo vlakana i grudvica, koje tehnologija sušenja lako otklanja. Protok vazduha u mašini za sušenje prolazi kroz filter, a zatim se ispušta napolje. Ovaj filter skuplja veliku količinu vlakana sa odeće, Zato je važno da se mreža od vlakana i dlačica stvorena sušenjem odeće pre i / ili posle svake upotrebe očisti, kako iste ne bi sprečavale protok vazduha. Nakupljanje dlačica takodje može da se desi na otvoru sa zadnje strane, tako da je važno i njega očistiti na svakih 6 meseci, maksimalno 1 godinu. Ako je otvor nedostupan da ga sami očstite najbolje bi bilo da angažujete profesionalnu uslugu čišćenja. Dlaka je zapaljiva i može biti opasna ako se dobro ne očisti iz ventilacionog otvora.

Čišćenje ventilacionih otvora omogućava pun protok vazduha, što će omogućiti da vaša sušilica radi efikasnije. Odećaće se sušiti brže, štedeći vam vreme i novac na računima za struju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *