U današnje vreme, u poslovanju ali i u svakodnevnom životu, uspeh dolazi preko motivacije. Jer samo ako imate motiv, imaćete i snage da prođete i kroz manje lepe stvari na putu do uspeha. Mnogi od nas na reč motivacija ostaju ravnodušni, jer se ona toliko spominje u svim aspektima života, pa neki ni ne razmišljaju koliko je ona značajna za ostvarenje kratkoročnih, ali i dugoročnih ciljeva. U poslovnom svetu motivacija zaposlenih je ključna, ukoliko se žele postići uspeh i napredak.

Poslovna komunikacija i motivacija su usko povezane, jer stalna motivacija podstiče dobru klimu i komunikaciju između zaposlenih. Nezadovoljan radnik sigurno neće dobro obavljati posao, ali zato motivisan, i radnik koji voli svoj posao, daće 100% sebe kako bi firma napredovala. Jer samo takav radnik će posao obavljati sa zadovoljstvom, a takav stav će se preneti i na ostale zaposlene, koji će slediti njegov primer.

Postanite uspešan komunikator

Ako ste u kompaniji na visokoj poziciji i donosite važne odluke, potrebno je da ostalim zaposlenima stavite do znanja da ste otvoreni za predloge i sugestije. Da oni u svakom momentu mogu imati slobodu da vam se obrate i da ste vi tu da ih saslušate. Potrudite se da uvek nađete vremena za svoje saradnike, jer samo timski igrači su cenjeni i poštovani. Uvažite vaše sagovornike i dajte na značaju njihovom govoru. Trudite se da budete direktni i da svojim primerom podstaknete i druge na to. Ukoliko, poznajete sagovornika, vašu komunikaciju možete ponekad nadograditi nekom anegdotom ili pitanjima iz privatnog života. 

Uvek imajte na umu da ste vi karika koja povezuje ostale, i da od vašeg zalaganja zavisi i odnos sa ostatkom tima. Kada dajete savet, ili upućujete kritiku, nađite pogodan trenutak, da ne biste sebe doveli u poziciju da navučete bes kolega, već da oni to shvate na dobronameran način. Motivišite zaposlene da vam uvek daju povratnu informaciju, ali je isto tako i vi pružite njima. Poslovna komunikacija se odvija i verbalnim, ali i neverbalnim jezikom. Zato pazite na govor tela i mimiku, ali isto tako obratite pažnju i na neverbalne znake kod sagovornika.

Veština motivacije zaposlenih

Ukoliko želite uspeh, onda upoznajte tim i svakog člana pojedinačno. Uvidite njihove jake strane ali i slabosti. Jer motivacija zaposlenih je veština, i potrebno je naučiti. Predstavlja veliki izazov, ali će vas načiniti uspešnim menadžerom, koji zna da pokrene tim kada dođe do krize. Atmosfera na poslu je jako bitna za celokupno poslovanje. Bitno je da postoje pravila koja se moraju poštovati, ali i sloboda zaposlenih u samom radu, kako bi oni bili motivisani i zadovoljni. Budite primer drugima, svojim radom i doslednošću motivišite ostale.

Jer svi smo različiti i različite stvari nas motivišu. Za neke motivaciju predstavlja novac, automobil ili stan koji svojim radom mogu da obezbede. Za druge su to neke vrednosti koje ih pokreću, i zbog kojih su predani poslu koji vole. Svakako, briga o zaposlenima je uvek poželjna, jer će vam oni vratiti brigom o poslu, a to vodi ka dobrom poslovanju. Ohrabrite zaposlene da se takmiče, ali na zdrav način, jer to može dovesti do povećanja produktivnosti. Organizujte druženja, zajedničke ručkove na kojima se možete dotaći i posla, ali i izlaske ili igranje igrica, kao podsticanje tima na stvaranje dobre atmosfere i van radnog mesta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *