Prljavština u domaćinstvu, buđ, tragovi životinjskih dlaka i slično mogu biti osnovni alergeni. Po statističkim podacima gotovo da svaka 4 osoba ima problem sa alergijama koje otežavaju uveliko njihov život. Prašina i različiti mikroorganizmi za osobe koje pate od alergija moraju biti temeljno očišćeni. No, pitanje je kakva sredstva za čišćenje koristiti a da ne izazovu nepogodne reakcije? 

Osnovne norme čišćenja

Određeni suveniti, knjige, dekorativni elementi i slično imaju tendenciju za nakupljanjem prašine, pogotovo ukoliko se ne nalaze iza stakla u ormarima. Zato je dobro pristupiti vlažnom čišćenju i ispiranju. Pored toga, posteljinu u kući treba što češće menjati kao i druge elemente od pamuka i tkanine uopšteno, kao što su stoljnjaci, prekrivači i tako dalje. 

Tkaninu je najpogodnije prati u veš mašini koristeći antialegrijski program i prašak koji nema nadražujuće sastojke po vaš organizam. Natrijum sulfat, amonijak, paraben, hlor i drugi hemijski elementi koji su čest sastojak većine sredstava za čišćenje kuće, za osobe koja su sklone alergijama mogu biti potpuno nepodobni. Veoma je bitno da pročitate sadržaj na poleđini sredstava za čišćenje i u domaćinstvu koristite onaj koji ima najmanje štetnih hemikalija. Koristeći se vrućom parom umesto raznim sredstvima za čišćenje, postizaćete bolje retultate, a vaša alergija neće dosezati maximum. 

Takođe, usisivači sa filterom mogu zadržavati određene štetne čestice. Ali, ukoliko ne prečišćavate redovno klima uređaje, ventilatore, nepristupačnija mesta na kojima se skuplja prašina onda vaša kuća ne može biti u potpunosti zaštićena od alergena. 

Dubinsko pranje, čišćenje nameštaja i alergije 

Sklonost ka alergijama zahteva poseban pristup prostoru u kome osoba boravi. Dubinskim pranjem nameštaja i celokupnog okruženja dobija se efekat ako se radi sa testiranim i antialergijskim sredstvima. Ukoliko nemate previše slobodnog vremena za dubinsko pranje nameštaja i drugih elemenata, kad-kad dobro je obratiti se specijalnim agencijama i pribeći profesionalnim uslugama čuvajući zdravlje.

Tapacirani nameštaj prilikom profesionalog čišćenja biva uz pomoć specijalnih mašina i sredstava usisavan, pa tako dubinsko čišćenje, čišćenje nameštaja i tepiha u domaćinstvu brzo je i temeljno zahvaljujući najkvalitetnijim sredstvima na antibakterijskoj osnovi. Za osobe koje pate od alergija – ove usluge zvuče fantastično.

Arome i alergije

Većina žena voli kada njena kuća prijatno miriše, međutim, pojedine žene prilikom određenih mirisa imaju alergijske reakcije. Konzervansi, arome za osvežavanje prostora, parfemi, parabeni i drugi složeni alergeni koji se koriste u kućnim uslovima pored deterdženata neupotrebljivi su za osobe koje pate od alergija. Prilikom korišćenja se mogu javiti razni osipi i respiratorni problemi, zato je najpraktičnije koristiti sredstva koja ne sadrže mirise ili potpuno prirodne proizvode. 

Polen, grinje, prašina i alergija 

Ukoliko ste utvrdili da ste alergični na polen korisno je da se informišete kada je koncentracija polena u vazduhu najveća kako biste znali u koje vreme da pršite prozračivanje kuće. U urbanoj gradskoj sredini polen je minimalan ujutru, a uveče ima najveću koncentraciju, dok u seoskoj sredini biva obrnuto. 

Što se tiče grinja i prašine bitno je svakodnevno da sa vlažnom krpom brišete podne površine ali i druge elemente u prostoru. Takođe, kada je u pitanju tapacirani nameštaj treba mu pristupiti sa većom pažnjom. Grinje se najčešće hrane mrtvom kožom pa prekrivači i posteljina mogu biti vodeći u koncentraciji grinja. Redovno dubinsko pranje nameštaja od velikog je značaja, posebno za ljude koji pored alergije imaju probleme sa astmom. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *