Iako još uvek nije sa sigurnošću utvrđen uzrok nastanka hipertenzije, poznato je koji faktori negativno utiču na vrednosti krvnog pritiska. Naravno, genetika igra važnu ulogu, ali ključni faktori su gojaznost, nezdrav način života, previše masna i slana hrana, generalno neodgovarajuća ishrana, kao i slaba ili gotovo nikakva fizička aktivnost. Takođe, stres može biti jedan od uzročnika.Mnogo je faktora koji mogu da utiču na nastanak povišenog krvnog pritiska, od kojih se većina može otkoliniti, ali i dalje se on javlja kod velikog broja ljudi.

Kada saznate da imate visok krvni pritisak, a to vam i vaš lekar potvrdi, pored smernica i terapije koju vam one bude dao, možete i sami da učinite nešto za svoje zdravlje. Jedna od najvažnijih promena je promena načina ishrane.

Doručak: palenta, sir sa domaćim zdravim hlebom, dijetalni džem

Tokom sva tri obroka morate da pripazite šta jedete. Dijetalni džem je dobar izbor za doručak. Zatim, palenta takođe može da bude jako ukusna, a ujedno je i zdrava. U palentu možete da dodate malo mladog sira. Pokušajte da izbegnete so koliko god je to moguće. Mlečne proizvode takođe treba jesti, ali sa što manjim procentom mlečne masti. Jogurt može biti dobar izbor. Kada poželite da jedete hleb, to bi trebalo da bude integralni hleb, a najbolje je da ga sami napravite od integralnog brašna. Tako ćete biti sigurni da je bez aditiva i da je zaista ono što je vama potrebno, a uz to je i ukusan i lak za pravljenje. Jednom kada naviknete da pravite svoj hleb, nećete moći da se vratite onima iz prodavnice ili pekare.

Za ručak – kuvano povrće, piletina i ćuretina…

Obavezno forsirajte povrće koliko god možete. Najbolje bi bilo da ga kuvate, odnosno to neka vam bude glavni način ako imate problem sa visokim krvnim pritiskom. To može da bude paradajz, paprika, brokoli, karfiol, kukuruz šećerac… Povrće je svakako idealno i za salate, pa ga i na taj način treba konzumirati.

Kada je reč o mesu, hranite se pretežno belim mesom tj. piletinom i ćuretinom. Izbegavajte svinjetinu i teletinu. Ako se borite sa visokim krvnim pritiskom, izbegavajte ili u potpunosti izbaciet mesne prerađevine – kobasice, viršle i sl.

Važno je da pazite i na način pripreme hrane. Izbegavajte prženje, trudite se da što više povrća unosite sveže, a ako je potrebno obraditi onda neka vam kuvanje i pečenje bez mnogo masti bude prvi izbor.

zdrava-ishrana

Večera – riba, spanać, jaja, limunada…

Riba je jako zdrava, a ukoliko vam je dosadila klasična grilovana, onda možete da pravite i riblju paštetu. Potražite recepte koji ne podrazumevaju nezdrave sastojke. Spanać može takođe da bude vaš dobar saveznik kada imate problem sa visokim krvnim pritiskom, a dobar je izbor za večeru. Uz večeru možete popiti čašu limunade koja će imati poztivan uticaj na vaše zdravlje generalno, ne samo na problem sa krvnim pritiskom.

Voće za užinu

Voće gotovo svi vole, a i da ne volite sigurno možete da ga jedete. Jabuke, banane i kivi su odličan izbor, ali svakako možete konzumirati i drugo voće koje volite. Tako da – steknite naviku da jedete voće između obroka, jer ćete se tako bolje osćati, ali će to prijati i vašem organizmu i na taj način ćete dovesti visok krvni pritisak u normalu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *