U kombinaciji sa difuzerima koriste se eterična ulja, odnosno koncentrovani biljni ekstrakti koji se mogu koristiti i u aromaterapiji. Šta su tačno eterična ulja, kako se koriste u aromaterapiji i koje vrste se najviše upotrebljavaju, saznajte u nastavku teksta.

difuzer sa etericnim uljima
difuzer sa etericnim uljima

Šta su eterična ulja i kako nastaju

Kao što smo rekli u uvodu, eterična ulja su koncentrovani biljni ekstrakti i dobijaju se iz različitih delova biljaka kao što su listovi, stabljike, korenje, cvetovi, ali i plodovi. Ovi ekstrakti sadrže prirodna hemijska jedinjenja koja biljkama daju specifičan miris i ukus.

Eterična ulja mogu da se dobiju na više načina, a najčešće se izvodi parna destilacija. To uključuje zagrevanje vode u velikom kotlu i ubacivanje biljnog materijala u gornji deo kotla. Para iz vode prolazi kroz biljku i nosi sa sobom molekule ulja, a zajedno odlaze u hladnu cev u kojoj se para zbog kondenzacije pretvara u tečnost. Kao što znate, voda i ulje nisu iste težine i to je korak gde se ove dve tečnosti razdvajaju i dobijamo čist biljni ekstrakt.

Eterična ulja u aromaterapiji

Eterična ulja se često koriste u aromaterapiji. To je oblik prirodne medicine koja praktikuje korišćenje mirisa i ulja biljaka u terapijske svrhe. Ulja mogu da se koriste u različitim oblicima, uključujući difuzere, inhalatore, kupke i masaže. Mnoga eterična ulja imaju svojstva koja se koriste u lečenju raznih zdravstvenih problema uključujući stres, anksioznost, glavobolju, bolove u mišićima, probavne probleme i druge tegobe.

Difuzeri i eterična ulja

U prethodnom pasusu smo pomenuli difuzere, pa da razjasnimo šta je to i zbog čega je njihova upotreba značajno porasla. Naime, reč je o malim aparatima koji su posebno dizajnirani tako da raspršuju miris eteričnih ulja u vazduh. U njih se sipa destilovana voda do naznačene granice, a zatim ukapa nekoliko kapi eteričnih ulja. Preporuka je da se ne prelazi 10 kapi, kako se ne bi došlo do nuspojava kao što su glavobolja ili gušenje. Difuzer se zatim uključi, a kao rezultat imamo prostoriju predivnog mirisa, pročišćen vazduh, bolje raspoloženje i još mnogo drugih benefita.

Koja eterična ulja stavljati u difuzere?

Postoji mnogo vrsta eteričnih ulja na tržištu, a koje ćete koristiti zavisi najčešće od toga koji efekat želite da postignete, ali i od toga kakav miris preferirate. Možete čak i da pomešate više ulja i napravite jedinstven miris! U svakom slučaju, koje god ulje da stavite u vaš difuzer, nećete pogrešiti jer svako od njih može da deluje blagotvorno na vaš organizam. Ipak, postoje eterična ulja koja su veoma popularna za upotrebu u kombinaciji sa difuzerima, tako da ćemo ih u nastavku nabrojati i navesti njihova svojstva.

Ulje lavande: Svi znamo da lavanda ima predivan miris, a njeno ulje se često koristi za ublažavanje glavobolje ili oslobađanje od stresa. Takođe, miris ove ljubičaste cvetne biljke oplemeniće prostor u kome se nalazite i potpuno će vas opustiti!

Ulje limuna: Dovoljni je samo pomenuti limun i odmah ćete osetiti osvežavajući citrusni miris! Limun će u trenutku osvežiti vaš prostor i popraviće vam raspoloženje. Takođe, ulje limuna pomaže protiv glavobolje, a i odličan je saveznik u borbi protiv virusa.

Ulje divlje nane: Ulje divlje nane ili japansko biljno ulje veliki je saveznik u borbi protiv bolnih i upaljenih sinusa! Ono takođe blagotvorno deluje na respiratorne organe i često se koristi kod prehlade, gripa i drugih sličnih stanja koja vas ometaju u svakodnevnim aktivnostima. Ovo ulje takođe ima predivan, osvežavajući miris i možete ga koristiti za oplemenjivanje svog životnog ili radnog prostora.

Ulje čajevca: Eterično ulje čajevca sadrži neke od najsnažnijih antivirusnih i antibakterijskih svojstava. Pored toga što će njegov prijatan miris odlično ići uz vaš difuzer, zbog brojnih korisnih svojstava se i mnogi lekovi prave sa dodatkom ovog ulja.

Ulje majčine dušice: Majčina dušica takođe ima izuzetno jaka antibakterijska i antivirusna svojstva, zbog čega se njeno ulje često koristi kao dodatak prirodnih sredstava za čišćenje domaćinstva. Uz to, inhalacijom uz dodatak ovog ulja oslobodićete se viška sluzi zbog koje ne možete normalno da dišete, a  ukoliko imate neku infekciju, njeno trajanje će biti mnogo kraće zahvaljujući majčinoj dušici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *